Hírek

2006.11.06. 02:07

Örökölhető-e a haszonélvezeti jog?

Olvasónk élettársi viszonyban él. Az ingatlannak, amelyet a közelmúltban vásárolt, ő a tulajdonosa, élettársa a haszonélvezője. Az úr arra kíváncsi, örökölhet-e utána élettársának a fia?

Rados Virág

A haszonélvezeti jog nem örökölhető – mondta el ügyvéd szakértőnk. A pontos nevében is benne van, hogy „holtig tartó”, vagyis a haszonélvező haláláig tart. Az érintett elhunytával ez a jog megszűnik. Más kérdés, hogy ez vagyonértékű jog. Ez azt jelenti, hogy élvezőjétől bizonyos pénzöszeg fejében megváltható.

A tulajdonos után törvényesen csak az ő hozzátartozója örököl. Ez elsősorban az egyenes ági leszármazott. Ha ilyen személy nincsen, akkor az egyenes ági felmenőre, ha pedig ő sem él, a házastársra száll a hagyaték. Az oldalági rokon akkor örököl, ha az elhunytnak nincs házastársa vagy más vér szerinti rokona. Az özvegyet egyébként az ingatlan és az ingó javak holtig tartó haszonélvezete is megilleti. Ez régi hagyomány a jogrendben. Azt hivatott megakadályozni, hogy az özvegy az utcára kerüljön. Az élettárs végrendelet nélkül nem örökölhet, és haszonélvezeti jogot sem nyer.

Amennyiben azt akarjuk, hogy vagyonunk az élettársunkra szálljon, készítsünk javára végrendeletet. Gondoljunk azonban arra is, hogy az egyenes ági leszármazottunkat, illetve felmenőnket a köteles rész így is megilleti. Ez ama vagyon fele, amely végrendelet nélkül az érintettnek törvényesen járna. Oldalági rokonnak nem jár köteles rész.

Élettársunk után gyermeke végrendelet híján csakis élettársunk tulajdonát örökölheti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!