Hírek

2006.11.23. 17:58

Közeledés vagy távolodás?

Volt-e konkrét hozadéka a kormányfő és az önkormányzati vezetőkkel folytatott szerdai találkozójának – ezen vitatkozott tegnap a két legnagyobb parlamenti párt.

Szakács Árpád

Vége a „jégkorszaknak” Fidesz és az MSZP viszonyában, az olvadás megkezdődött – így értékelte tegnap Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője a kormányfő és az önkormányzati vezetők szerdai találkozását.

A politikus „Himalája magasságú” eredménynek nevezte, hogy a Kósa Lajos debreceni polgármester vezetésével megjelent fideszes polgármesterek egyetértettek Gyurcsány Ferenccel abban, hogy tárgyalni kell. Természetes – tette hozzá – hogy nem lehetett rögtön kézzel fogható eredményre számítani a Nemzeti Fejlesztési Terv forrásainak elosztása ügyében, de legalább három órára egy asztalhoz ültek a felek, és ez már nagyon komoly előrelépés – tette hozzá.

Lendvai fontos eseményként értékelte, hogy személyesen egyeztetett Navracsics Tiborral, a Fidesz frakcióvezetőjével. „Nem borultunk egymás keblére, de ez nem is volt várható, viszont talán vége a kivonulások politikájának” – mondta.

Nem tudják mire vélni Lendvai optimizmusát a két legnagyobb párt közeledéséről a fideszes önkormányzati vezetők. Szita Károly, Kaposvár polgármestere lapunknak azt mondta: a találkozó eredménye a nullával egyenlő. „Arra kértük a kormányfőt, ne fogadja el a jövő évi tervezett költségvetést, mivel az több tízezer ember elbocsátó levelét jelenti.

Tiltakoztunk az ellen, hogy pártembereket raknak az uniós pénzek elosztásánál fontos szerepet játszó regionális fejlesztési tanácsok élére. El tudom fogadni, hogy a térségünkben Pécs szocialista városvezetője vezesse a testületet, de egy minisztériumi alkalmazottnak nincs itt helye, mivel az nem a helyiek érdekeit képviseli” – mondta. Ezekről a kérdésekről a kormányfő nem beszélt, pedig mi lehetne fontosabb annál, hogy 2007-ben milyen év vár az emberekre – tette hozzá Szita.

Borkai Zsolt győri polgármester tegnapi közleményében azt írta: a találkozó egyetlen pozitívuma, hogy kiderült, a miniszterelnök szerint szükség van a települési és a megyei önkormányzatok vezetőivel folytatott párbeszédre. Ennek azonban csak akkor van jelentősége a továbbiakban, ha az egyeztetések egy legitim, demokratikus módon megválasztott vezetőkből álló testülettel történnének. Erre a párt már korábban Önkormányzati Érdekegyeztető Testület létrehozását vetette fel.

Tagjai a budapesti főpolgármester, továbbá a megyei közgyűlések elnökei és megyei jogú városok polgármesterei lennének. A testületnek a kezdeményezők szerint egyeztetési joga lenne a költségvetési törvényjavaslattal, valamint a Nemzeti Fejlesztési Tervvel kapcsolatban.
Hogy a jövőben a kormány kivel szeretne asztalhoz ülni, azt egyelőre senki nem tudja megmondani. Danks Emese szóvivő tegnap lapunknak azt mondta: a tárgyalások előkészítésével Lamperth Mónika belügyminisztert bízták meg. A konkrét javaslat pedig az elkövetkező napokban válhat nyilvánossá.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közben külön akar találkozni a megyei önkormányzatok vezetőivel is. December 5-re meghívót is küldött az érintetteknek. „Nem megyünk el a találkozóra. A kormány arra a napra akar minket meghívni, amikor az Országgyűlés már szavaz a költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokról. Vagyis akkor akar egyeztetni, amikor lényegében már minden eldőlt, és érdemben nincs miről tanácskozni”. Így reagált a héten a meghívóra Ódor Ferenc, a Megyei Önkormányzatok Szövetségének fideszes elnöke.

Önkormányzati testület alakul a Fideszben

Az Önkormányzati Képviselők Országos Gyűlését hozza létre a Fidesz a holnapi, győri rendkívüli kongresszusán, amelyen Orbán Viktor pártelnök mellett Navracsics Tibor frakcióvezető és Bugár Béla határon túli magyar vezető is felszólal majd. A kiszivárgott tervezet szerint az önkormányzati képviselők fórumának vezetője Orbán Viktor pártelnök lenne. Emellett a különböző szinteken dolgozó vezetők kinevezésében is fontos szerepet kapna a Fidesz elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!