Hírek

2006.11.17. 06:09

Fullasztó adminisztráció

Az adórendszer egyszerűsítése lehet az a „csodafegyver”, amely anélkül csökkenti a vállalatok közterheit, hogy az államháztartás bevételei visszaesnének. Ez a fő gondolata a Világbank most kiadott elemzésének, amely 175 ország adórendszereit tekinti át.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Egy átlagos magyar kft-nek háromszor több időt kell adóadminisztrációval töltenie, mint egy német vagy brit cégnek
[/caption]A jelentés konkrét adatokkal támasztja alá azt, hogy ha bonyolultak a szabályok és a cégeknek sokféle közterhet kell fizetniük, akkor alacsony adóelvonás mellett is magas a csalások aránya. Ugyanez érvényes a személyi jövedelemadókra is.

Az egyszerűsítés egyik legkézenfekvőbb módja az adókulcsok egységesítése. Ez azonban önmagában nem elegendő – szögezi le a Világbank. Az is fontos, hogy a bevallások és más nyomtatványok jól érthetőek és rövidek legyenek, így kitöltésük ne vegyen igénybe aránytalanul sok időt. Az elemzés arra is felhívja a figyelmet, hogy a vállalkozásokat érintő adózási problémák többsége nem a társasági adóval függ össze, hanem az állam, a tartományok vagy az önkormányzatok által más címen beszedett terhekkel. Nemzetközi átlagban a cégek adóbefizetéseinek mindössze 36 százalékát teszik ki a nyereségadók, és az ehhez kapcsolódó adminisztrációs teendők is viszonylag csekélyek. Nagyon fontos tehát, hogy a különféle ingatlan-, osztalék- vagy helyi adók, tb-járulékok bürokratikus terheit is mérsékeljék, nem beszélve az egyes iparágakat érintő speciális elvonásokról.

Az egykulcsos adóra áttérés önmagában nem oldja meg az adminisztrációs problémákat. Ezt a Nemzetközi Valutaalap szakértőinek nemrég közzétett elemzése is alátámasztotta. Eszerint az egykulcsos adóztatásra áttért kelet-közép-európai országok némelyikében a reform nyomán egyáltalán nem vált áttekinthetőbbé a rendszer, miközben az állami bevételek csökkentek.

Magyarországon a politikai pártok ígéreteinek visszatérő eleme az adórendszer egyszerűsítése. A gyakorlatban azonban nagyon kevés érdemi lépés történt e téren az elmúlt években, és a 2007-es tervek sem bíztatnak sok jóval. Az egyetlen számottevő pozitív lépés az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) 2003-as bevezetése volt. Ezt leszámítva azonban változatlanul bonyolult – sőt sok esetben a korábbinál is nehézkesebb – adószabályokkal szembesülnek a vállalkozások és a magánszemélyek.

Ezzel együtt hazánk nem áll különösebben rosszul a Világbank összesítésében. Egy átlagos cégnek évente 24 adóbefizetést kell teljesítenie, aminek adminisztrációja nagyjából háromszáz munkaórát vesz el az alkalmazottak idejéből. A többi kelet-közép-európai országban ennél rosszabb és jobb adatok egyformán előfordulnak, és a nyugati országok közül is egyedül az angolszászokban egyértelműen jobb a helyzet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!