Hírek

2006.10.17. 17:09

Visszaül Varsóban a miniszteri székbe az eltávolított koalíciós partner

Ahogy született, úgy is oldódott meg a lengyel kormányválság. Miniszterelnök-helyettesként, illetve mezőgazdasági miniszterként visszatér Andrzej Lepper, a Samoobrona (Önvédelem) nevű parasztpárt vezetője. Ezzel gyakorlatilag újra feláll a hárompárti konzervatív kormánykoalíció, amely a múlt hónapban bomlott fel.

Csák E.

A két nagyobbik koalíciós párt vitája az elmúlt napokban éleződött ki, miután Lepper éles kirohanásokat intézett Kaczynski miniszterelnök ellen, főleg a 2007-es költségvetés és a NATO-kérésre Afganisztánba küldendő ezerfős csapaterősítés miatt. Az Önvédelem elnöke, az egykori ökölvívó és sertéstenyésztő, hosszabb ideje támadta a miniszterelnök pártját annak agrár- és szociálpolitikája miatt is.

A koalícióból szeptember 21-én eltávolított parasztpárti vezér visszafogadásával elkerülhető, hogy előrehozott választásokat tartsanak Lengyelországban egy olyan időpontban, amikor zuhan a kormánypártok népszerűsége. Jan Dziedziczak kormányszóvivő szerint az Önvédelem vezetőjét Jaroslaw Kaczynski kérésére nevezik ki a miniszterelnök helyettesévé, illetve az agrártárca vezetőjévé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!