Hírek

2006.10.07. 08:53

Százezres veszteség jövőre

Összesen 46 ezer forintot bukik az idén egy átlagosnak számító család. Havi jövedelme szeptembertől nyolcezer forinttal csökkent, míg a kiadásai háromezer forinttal nőttek.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="240"] A kétgyermekesek pénztárcája csaknem ötvenezer forinttal apad idén
[/caption]Egy átlagos, két gyermekes, két keresős család terhei havonta 11 600 forinttal emelkedtek szeptembertől, csak a járulék- és az áfakulcsemelés miatt – derül ki az Ecostat Monitor című prognózisából. Októbertől már havonta 8 600 havi forint hiányzik a családi kasszából amiatt, hogy az egészségbiztosítási járulék négyről hat, míg a munkavállalói járulék egyről másfél százalékra emelkedett szeptemberben. Ez arra az esetre vonatkozik, ha a család mindkét keresőjének a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott 167 600 forint a havi bruttó jövedelme. A 15 százalékos áfakulcs 20 százalékra emelése pedig mintegy háromezer forinttal növeli az átlagosnak tekinthető család terheit. Ez azt jelenti, hogy a példaként említett kétgyermekes kétkeresős család idén 46 ezer forintot bukik a megszorító intézkedések miatt.

A tehernövekedés meglehetősen egyenlően oszlik el a jövedelemszintek szerint. A legmagasabb keresetű családok terhei alig haladják meg a legalacsonyabb jövedelmi tizedbe tartozókét. A különbség havi szinten családonként mindössze ötszáz forint. A magasabb jövedelműek ugyan többet költenek élelmiszerre, mert jobb minőségű és drágább élelmiszereket fogyasztanak, ám a családok átlagosan kisebb létszáma miatt kevesebbet vásárolnak. A szegényebb családok azonban az olcsóbb élelmiszerekből vesznek többet. Az energiafogyasztásnál sincs túl nagy különbség, mert az alacsony jövedelműeknél gyakran több gyermek van, ezért a villany- és gázszámlájuk nem kisebb a vagyonosabbakénál – magyarázta Ékes Ildikó, az Ecostat társadalmi elemzések osztályának vezetője.

Jövőre némiképp változik a helyzet, mert a személyi jövedelemadó alsó, 18 százalékos kulcsa 1 millió 700 ezer forintra emelkedik. Ez az átlagkeresetből élők számára évente körülbelül 19 800 forint megtakarítást hoz a konyhára. Vagyis jövőre az említett átlagos család pénztárcája éves szinten körülbelül százezer forinttal rövidül meg. Emellett viszont az egészségbiztosítási járulék további egy százalékkal hétre növekszik. Ez az átlagos családnak további havi nettó 3 300 forintos kiadásnövekedést jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!