Hírek

2006.10.14. 13:42

Orbán: egy érdekcsoport a felelős a válságért

Orbán Viktor szerint nem egy ember, hanem egy "pártként megjelenő érdekcsoport" a felelős az országban kialakult válságért. A Fidesz elnöke ezt a Magyar Nemzet szombati számában megjelent, egész oldalas írásában fogalmazta meg.

BAMA

"Elterjedt vélekedés, hogy az egész válság egyetlen emberről szól, egy ember okozta, egy személy jelleméből, pontosabban jellemhibájából következett be. (...) Mi kezdettől azt gondoljuk, hogy az igazi felelős egy párt, egy pártként megjelenő érdekcsoport, amelynek csak eszköze a szóban forgó illető. Eszköz a hatalom megtartására, eszköz, amely a piszkos munka végeztével teherré, kockázati tényezővé válhat, és akkor már csak az a kérdés, hogy mikor és hogyan szabaduljanak meg tőle" - írja az ellenzéki pártelnök a kolumnás cikkben.

"A mi igazi ellenfelünk nem egyetlen személy, akinek sorsa amúgy is megpecsételődött, s csak idő kérdése, hogy megbízói kiadják az útját. A mi igazi ellenfelünk az egyeduralom, amelyben a verseny üres frázis csupán, hiszen szó sincs fair vetélkedésről, igazi megmérettetésről. Demokratikus díszletek között az egyeduralom hívei a versenyt úgy értelmezik és rendezik, hogy ők eleve csak a dobogó tetején végezhessenek, s a többieknek esélye se lehessen a sikerre" - írja.

A volt kormányfő összegzése szerint "a tisztességes vetélkedésre és együttműködésre alapozott élet áll szemben az egyeduralom megosztó és kirekesztő politikájára épülő élettel". "Az MSZP a rendszerváltás hajnalán sokakkal elhitette, tán még mi magunk is akartunk hinni benne, hogy jó útra tért, leszokott beteges szenvedélyéről. Az elmúlt két évben újra és újra rajtakaptuk, hogy akárcsak a gyógyíthatatlan szerencsejátékos, visszatér régi szenvedélyéhez" és egyre nyíltabban, mohóbban hódol az egyeduralom politikájának - írja.

"Meg kellett mutatnunk, és meg is mutattuk mindenkinek, hogy a diktatúrából kinőtt párt ma is szentesíti a hatalomgyakorlás antidemokratikus módszereit. Az egyeduralom elérése érdekében kiáll a hazugságok, az emberek megtévesztése mellett, leleplezi az elkövetett jogsértéséket, vállalja és támogatja azt a politikát, amely kiiktatja a demokratikus ellenőrző intézményeket, és végső soron kiszorítja az embereket a közös döntések befolyásolásának lehetőségéből" - teszi hozzá.

Szavai szerint nem egyes személyeket kell elrettenteni az egyeduralmi törekvésektől, hanem az egész politikai szervezetet. Véleménye szerint egyszer és mindenkorra "meg kell értetnünk velük, hogy az egyeduralomra törő politikának nem lesz jövője, nem lesz támogatottsága Magyarországon".

"Ezért most az a legfontosabb, hogy az MSZP-támogatottság történelmi mélypontra csökkenjen. (...) Az MSZP támogatottságának  mélypontra süllyedése két következménnyel járhat: vagy megújul a párt, vagy darabokra hullik. (...) Hazánk elemei érdeke, hogy az MSZP megkapja ezt az utolsó figyelmeztetést. Ettől remélhetjük, hogy a jövőben valamennyi politikust és politikai pártot visszatarthatunk arról, hogy megtévesztéssel, az emberek jogainak korlátozásával, csalással próbálja megszerezni és gyakorolni a hatalmat. Ez nyithatja meg az utat, hogy az erkölcsi rendet és közbizalmat helyreállítsuk, a demokráciát megerősítsük, nemzeti egységet építsünk, és a kínzó pénzügyi válságot közösen megoldjuk" - írja Orbán Viktor a Magyar Nemzetben.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!