Hírek

2006.10.03. 06:22

Kire száll a halott életbiztosítása?

Olvasónk élettársa életbiztosítást kötött, de nem jelölt meg kedvezményezettet. Élettársán kívül még egy testvére van. Ki kapja a biztosítás összegét halál esetén?

BAMA

Ha az életbiztosítási szerződésben a biztosított nem jelölt meg kedvezményezettet, akkor halála esetén a pénzt a törvényes örökös kapja. Házastárs, egyenesági leszármazott és felmenő híján ez a testvér. Minderre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet.

Az élettárs egyébként a halott javait sem örökölheti. Nem ugyanaz a jogállása, mint a házastársnak. Hiába mondogatják tehát némelyek a házasságra, hogy „minek az a papír”. Az ilyen hozzáállás vagy tájékozatlanságon, vagy felelőtlenségen alapul. Sosem tudhatjuk, hogy a következő pillanatban mi történik velünk. És akkor élettársunk, akivel összetartoztunk, és akit szerettünk, itt marad minden támasz nélkül. Beleértendő ebbe például az ingatlan is, amelyben együtt laktunk. Ha ez a miénk volt, élettársunkra az özvegy jogán nem száll holtig tartó haszonélvezeti jog. Ha törvényes örököseinknek úgy tetszik, mehet, amerre lát. Pusztán azért, mert mi fittyet hánytunk a házasságra. Magyarán féltünk magunkat teljesen elkötelezni.

Más kérdés a közös szerzemények köre. Azoknak a javaknak ugyanis, amelyeket már az élettársi kapcsolatban szereztünk, a fele az élettársra fog szállni. Ezek ugyanis közös szerzeménynek számítanak. Ha azt akarjuk, hogy élettársunk örököljön utánunk, írjunk a javára végrendeletet. Oldalági rokonnak még a köteles rész sem jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!