Hírek

2006.08.11. 07:00

Vizet köpköd a járdára a légkondi

Olvasónk panaszolja: társasházában többen olyan légkondicionáló gépet szereltettek fel, amely a járdára köpdösi az elhasznált kondenzvizet. Jogszerűen tették-e ezt?

Rados Virág

Az úr első kérdése: engedélyköteles-e az ilyen berendezés? Tehát rá kell-e bólintania az építési hatóságnak? (Az első fokú az önkormányzat.) Ezt a kedves olvasó maga is megkérdezheti a polgármesteri hivatalban – tanácsolja ügyvéd szakértőnk. Általában egyébként akkor szoktak engedélyt kérni, ha az új felépítmény megváltoztatja a ház küllemét – tették hozzá a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában.

A kérdés egyébként nem annyira jogi probléma, mint az emberi együttélés hallgatólagos szabályairól szóló jelenség. Itt is igaz: nem ügyvédhez vagy önkormányzathoz kellene először rohannunk. Hanem egymás közt „rendezni végre közös dolgainkat”. A kedves olvasó esetében éppen ez ütközik nehézségbe. Mint írja, a társasházban az emberi kapcsolatok terén áldatlan állapotok uralkodnak. Nemigen tudnak tehát egymással szót érteni. Pedig jó volna, ha mégis ezt tennék – javasolja az ügyvéd. A probléma ugyanis a társasházi együttélés része. Azaz a közgyűlésen együtt kellene dönteni róla, hogy s mint legyen a légkondicionálókkal. Ha a többség megszavazza, nincs mit tenni. Ki kell bírnunk, hogy vannak lakók, akik ilyet használnak.

A járdán kikötő „kondenzköpet” már más lapra tartozik. Azért a berendezés gazdája polgárjogilag felel. Ha tehát a piszkos zuhany egy járókelő nyakában köt ki, a tulajdonos kártérítéssel tartozik neki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!