Hírek

2006.08.30. 20:56

Vitatják Hiller „tényeit”

Forró őszi tanévkezdésre is számíthatunk a tanárok kötelező óraszámának emelése miatt, mivel most már a kormányközelinek tartott szakszervezet is az Alkotmánybírósághoz fordult ez ügyben.

Éber Sándor

Valóságos számözönt vetett be szerdán Hiller István a tanévkezdés kapcsán tartott kormányszóvivői tájékoztatón. Ennek célja az volt, hogy az oktatási és kulturális miniszter igazolja: teljesen megalapozott, hogy szeptembertől a munkáltató rendes munkaidőn belül heti két tanórai foglalkoztatást rendelhet el egyéni, szabadidős, vagy tanórán kívüli foglalkozás megtartása érdekében.

[caption id="" align="alignright" width="260"] A tanárok a heti kétórányi fizetetlen pluszmunkával a becslések szerint évi százezer forinttól eshetnek el – képünk illusztráció
[/caption]„A szeptember 1-jén kezdődő és 2007. június 15-éig tartó tanévben 97.622 első osztályos diák kezdi meg általános iskolai tanulmányait, míg 25 évvel ezelőtt még 176.536 nebuló lépett az első osztályba – hangoztatta Hiller. A tárcavezető szerint több mint sajnálatos, hogy a következő években egyre jobban csökken az általános iskolások száma. A tanárok száma azonban az elmúlt 25 évben mintegy 20 ezerrel nőtt. Az oktatási tárca adatai szerint magyar tanárokra jóval kevesebb gyerek – egész pontosan 11,4 –, esik, mint más, példaként sorolt országban, illetve óraszámuk is alacsonyabb. Hiller szerint ezek a „tények” azok, amelyek miatt át kell alakítani a magyar oktatási rendszert.

Egyes újságírók azonban vitatták a tényeket. Felmerült, hogy az óraszám emeléssel már bőven megelőzik a magyar tanárok a példaként citált országok pedagógusainak terhelését, s azt is firtatták, hogy a magyar pedagógusok óraszámaiba nem számolják bele egyéb tevékenységeiket. Hiller azonban az adatokat szolgáltató OECD tényeire hivatkozott.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) után a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is az Alkotmánybírósághoz fordult a módosított közoktatási törvény miatt, mely alapján emelik a pedagógusok óraszámát. Varga László, a PSZ elnöke szerdán közölte, hogy álláspontjuk szerint sérül az egyenlő munkáért egyenlő bér elve. Alkotmányossági aggályokat lát abban, hogy a kötelező óraszám emelést az intézményvezetők jogkörébe helyezik, s így egyes pedagógusok ugyanazért a bérért heti plusz két órát is kénytelenek lesznek teljesíteni. Az érdekképviselet egy középiskolai tanár példája alapján 120 pontos összeállítást készített a pedagógusok tanítási órákon kívüli feladatairól. A kulturális miniszter azzal hárította el a felelősséget tárcája felől, hogy az óraszámemelést nem nevezte kötelezőnek.

A PSZ további lépéseit nagyban befolyásolja, hogy a kormány szeptember 10-én milyen javaslatot tesz le a közalkalmazotti bérrendszer átalakításáról. Ettől függ az is, hogy kezdeményezik-e az egységes közszolgálati sztrájkbizottság összehívását, illetve indítanak-e országos népi kezdeményezést.

„Egy éven belül tízezer pedagógus is elveszítheti az állását a kötelező óraszám emelése miatt a konvergenciaprogramban foglaltak szerint” – jelentette ki szerdán Kerpen Gábor. A PDSZ elnöke elmondta, hogy a konvergenciaprogram oktatási reform fejezetében szó szerint szerepel, hogy a kötelező óraszám emelése 2006/2207-ben mintegy tízezer fő munkaidő alapjának megtakarítását jelenti. Kerpen szerint azonban, ez a szám azonban még ennél is magasabb lehet két-három éven belül a nem most, hanem 2007 szeptemberében életbe lépő emelés hatására. „Aki azt mondja, hogy kevesebb pedagógus, kevesebb pénzért több feladatot ellátva színvonalas oktatást tud biztosítani, az vagy önmagának is, vagy csak a társadalomnak hazudik” – mondta a PDSZ elnöke. Kerpen becslése szerint a most szeptemberben életbe lépő „heti két óra ingyenmunka” miatt ugyanakkor évente nominálisan 100 ezer forinttól esnek el a pedagógusok.

Sztrájk esetén a tanárok bezárhatják az iskola kapuját

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke lapunknak kijelentette, hogy minden törvényes eszközzel fellépnek az óraszám emelés ellen, s hajlandóak együttműködni a társszervezetekkel. Demonstrációt tartanak, de akár sztrájkolnak is. A PDSZ elnöke szerint téves képzet és a sztrájktörvény sem tiltja meg, hogy esetleges munkabeszüntetés esetén a tanárok nem zárhatják be belülről az iskolákat. Korábban ugyanis pedagógussztrájk esetén – főként hivatástudatuknak köszönhetően – a szülők ugyanúgy bevihették gyermeküket az iskolába, mint rendes tanítási napokon. A tanárok ugyanis úgy szüntették be a munkát, hogy tanórán kívüli foglalkozásokat tartottak a gyerekeknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!