Hírek

2006.08.14. 16:59

Újhelyi: a turizmus nyertes ágazat lesz

A következő évek egyik sikeres ágazata a turizmus lesz, mintegy ezermilliárd forintnyi beruházás valósulhat meg ezen a területen, mondta el hétfőn Budapesten Újhelyi István.

BAMA

"Összességében körülbelül 250 milliárd forint közvetlen turisztikai célú beruházást biztosít a magyar állam és az Európai Unió" - mondta az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára hozzátéve, hogy a magántőke bevonásával - szakértők számításai szerint - legalább ezermilliárd forintnyi beruházás valósulhat meg a következő években az országban a turizmus terén.

Újhelyi István a sportnak a turizmusra gyakorolt hatásáról szólva több példát is felsorolt. Elmondta többek között, hogy a Forma 1-es Magyar Nagydíjra 184 ezer látogató érkezett, az esemény alatt kilencven százalékos volt a szállodák kihasználtsága, és becslések szerint mintegy tizenhárom milliárd forintos bevétellel lehet kalkulálni.

A budapesti úszó Európa-bajnokságot a televíziós közvetítéseknek köszönhetően több százmillió néző láthatta. A napokban kezdődő szegedi kajak-kenu világbajnokságot négy külföldi televíziós csatorna fogja közvetíteni - sorolta a további példákat az államtitkár megjegyezve azt is: ezek az események Magyarországot is megismertetik a világgal.

Végül hangsúlyozta: a sport és a turizmus a munkahelyteremtés és a nemzeti jövedelem növelése mellett jelentős szerepet játszik az országkép formálásában.

Lasztovicza Jenő fideszes képviselő az MTI-nek elmondta: a turizmus az előző ciklusban vesztese és áldozata volt az MSZP és az SZDSZ kormányzásának, és attól tart, hogy a most bejelentett számok sem a valósak. Mint mondta, az előző négy évben is az ágazat kiemelt támogatásáról beszéltek, holott a 2002-es 30 milliárd forintos támogatás 2006-ra 11 milliárd forintra olvadt. Hozzátette: 2002-ben az országmarketingre szánt források 9 milliárd forintot, most 4,5 milliárd forintot tesznek ki, a balatoni fejlesztésekre 2002-ben hatmilliárd forint jutott, míg ebben az évben 600 millió forint.

Elmondta: az uniós országok közül Magyarországon terheli a legtöbb adó az idegenforgalmat. Míg számos európai országban kedvezményes adókulcsba esnek a vendéglátás adói, addig Magyarországon a legfelsőbe tartoznak.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!