Hírek

2006.08.04. 07:37

Szigorúan felügyelt szervátültetés

A szervátültetéseket irányító Hungarotransplant feladatai közvetlen állami ellenőrzés alá kerülnek januártól. A miniszter szerint a hazai transzplantáció szigorúbb felügyeletére van szükség.

Bánky Bea

Eddig a hazai betegek szervátültetését irányító Hungarotransplant Kht. jogutódjáról még nem született döntés, de  valószínűleg az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) veszi át a feladatokat január elsejével – mondta lapunknak Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos. Az Egészségügyi Minisztériumban azt az információt kaptuk, hogy a transzplantációk irányítását vagy közvetlenül az egészségügyi zárca vagy az OTH végzi majd, ezt még idén eldöntik. Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerint nem volt szerencsés döntés 2001-ben kiszervezni ezt a tevékenységet, egyes feladatokat ugyanis szigorúan kell ellenőriznie az államnak.

Februárban még a hazai szervátültetés sikereitől volt hangos a sajtó, bár egy súlyosan májbeteg négyéves kislány, Rebeka életét nem tudták megmenteni az orvosok. Az első két hazai élő donoros májátültetés után felgyorsultak a tárgyalások a nemzetközi szervátültetéseket lebonyolító Eurotransplant nevű szervezettel. A reflektorfénybe állított esetek rávilágítottak arra: a hazai rendszer akadozva működik, majd a szakmára a korrupció árnyéka is rávetült.

A korábbi egészségügyi tárcavezető, Rácz Jenő vezette tárgyalásokon döntöttek arról, Magyarország részleges tagsággal csatlakozik az Eurotransplanthoz. A 6 uniós országot, azaz 114 milliós népességet képviselő szervezet közös várólistájára a tervezet szerint a kiemelten sürgős esetek, a gyerekek, valamint azok a vesebetegek kerülnének fel, akiknél nagy a kilökődés veszélye. A nagy donorkereső szervezethez való csatlakozás becslések szerint évente 12-25 magyar ember életét menthetné meg.

A szerződéskötéshez azonban néhány apró törvénymódosításra lett volna szükség, a kampányidőszakban erre már nem került sor, így a szerződéstervezetet aláírása halasztódott. A csúszásban támadás indult a Hungarotransplant ellen: Járay Jenő, a SOTE Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója arról értesítette a minisztert, hogy több mint tucatnyi vesét, tüdőt, májat és szívet operáltak ki Magyarországon külföldi orvoscsoportok a Hungarotransplant szervezésében, amelyeket külföldre szállítottak úgy, hogy azért cserébe nem kaptunk szerveket. Feltételezések szerint a Hungarotransplant szervenként 800 ezer forintot kapott az ember testrészekért. Borsi József, a megvádolt igazgató korábban azt állította: minden esetben szabályosan zajlott a szervkivétel, illetve cáfolta, hogy a munka- és szállítási díjakon kívül pénzt kaptak volna a szervekért.

Molnár Lajos új miniszterként akkor kapcsolódott az ügybe, amikor Mikola István – aki kinevezte Borsit – „Illegális szervkivétel miniszteri jóváhagyással?” című, egy hónapja elhangzott parlamenti felszólalásában súlyos bűntényre és politikai összefonódásra utalt. Molnár Lajos válaszul felmentette a Hungarotransplant Kht. igazgatóját és feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A Nemzeti Nyomozóiroda emberkereskedelemmel foglalkozó alosztálya azóta is vizsgálja: törvényesen vettek-e részt a műtéteken német, osztrák és olasz orvosok, illetve fizettek-e a magyar szervekért a külföldiek. A nyomozásra irányuló kérdéseinket az eljárás lezárultáig elhárították.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!