Hírek

2006.08.18. 06:10

Sok gond volt a biztosítókkal

Minden vizsgálatnál talált kivetni valót a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a kötelező felelősségbiztosítók ellenőrzésekor. Az alkuszoknál is számos problémára akadtak.

Tóth Marcella

Rosszul kiszámolt és utólag jogszerűtlenül korrigált díjak, pontatlan nyilvántartások – többek között ezeket kifogásolta a PSZÁF a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások vizsgálatakor. Az elmúlt két évben és idén folyamatosan ellenőrizte a felügyelet a járműbiztosítást kínáló tizenkét társaságot. Minden esetben talált valamilyen jogsértést a felügyelet, így összesen 9,4 millió forint bírságot szabott ki.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Nem árt az autótulajdonosoknak alaposan megnézniük, jól számolták-e ki a kötelező felelősségbiztosításukat
[/caption]Gyakran előfordult, hogy az üzletkötők helytelenül töltötték ki az ajánlatokat, rossz tarifadíjat alkalmaztak, nem jól vették figyelembe a kedvezményeket, és emiatt rosszul számolták ki az ügyfél díját. A biztosító észlelve ezt, korrigálta a tévedést, és a kötvényt már az új összeggel küldte ki, de az eltérésről nem értesítette külön a szerződőt. Jogszerűen a biztosítónak 15 nap alatt kell nyilatkoznia arról, hogy elfogadja-e az ügyfél ajánlatát, ez minden ilyen esetben sérült. A biztosítónak ugyanis mindig az ügyfél tesz ajánlatot, akkor is, ha a biztosító blankettáját írja alá, vagy a közvetítő által kiszámolt díjat fogadja el.

A biztosítók számos esetben olyan szerződéseket kötöttek az alkuszokkal, hogy azok 45 napos eltéréssel fizethetik be a beszedett díjakat. Ez azért problémás, mert a rendelet szerint ha az ügyfél harminc napot késik a kötelező felelősségbiztosítási díj fizetésével, akkor megszűnik a szerződése. A másfél hónapos fizetési határidő miatt azonban a biztosító nem tudja megállapítani az ügyfél harminc napos késedelmét, és törölni sem tudja a szerződést.

A nyilvántartások terén is igen sok gond volt. A harmincnapos fizetési késedelem után például csak jóval később törlik a szerződéseket a biztosítók. Olyan eset is volt, hogy a felszólító levelet eleve harminc napon túl küldték ki az ügyfélnek, így olyan szerződés után kértek díjat, amelyet már meg kellett volna szüntetni. Az év végi átszerződéseket még márciusban is regisztrálták a biztosítók, vagyis hónapokig tartott a feldolgozás. Sőt, arra is találtak példát az ellenőrök, hogy ugyanarra az autóra, ugyanaz a biztosító két élő szerződést is nyilvántartott annak ellenére, hogy a szerződő azonos személy volt.

A kártörténeti igazolásoknál sem volt minden problémamentes. Az év végi tömeges biztosítóváltások miatt az ügyfeleknek kilencven napon belül kell igazolniuk a meglévő bonus-malus besorolásukat. Amíg ez nem történik meg, addig a semleges A0 fokozat alapján fizetik a díjat. Ha kilencven nap múlva sem küldik el az igazolást, akkor automatikusan a legrosszabb malus fokozatba kellene kerülniük. Ha a kilencven napos határidőn belül vagy azon túl is igazolják a besorolásukat, akkor a díjat visszamenőleg a szerint kell megállapítani.

Az is előfordult, hogy a biztosító az év végi átszerződéseknél még decemberben kiadta az ügyfélnek a kártörténeti igazolást, amelyet december 31-re kelteztek. Ez pedig nem lehet valós, mivel az ügyfél az igazolás kiállítása és az évből hátralévő időben is okozhatott balesetet.

A kárrendezés sem túl zökkenőmentes

Sok esetben elhúzódott a kárrendezés, mivel a gépjármű-kárrendezésre vonatkozó szabályozás nem határozza meg az egyes részfeladatok határidejét. A károk átlagos lezárási ideje 95 és 130 nap között volt. A biztosítók állományának növekedésével ugyanis jelentősen emelkedett a káresetek száma is. A biztosítókhoz havonta jóval több káresetet jelentettek be, mint amennyit lezártak, ezért emelkedett a függőben lévő káresetek száma is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!