Hírek

2006.08.23. 09:36

Postán is lehetne élelmiszert venni?

A gazdasági tárca elképzelései szerint a kétezer főnél kisebb népességszámú településeken a posta is árulhatna élelmiszert, alkoholmentes italt, vegyi terméket, napi cikket, kávét és végső felhasználó részére dohányterméket – tudta meg a Világgazdaság.

VG

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetsége (Kisosz) azonban tiltakozik az üzletek működésének rendjéről szóló kormány-előterjesztés tervezetében foglalt elképzelés ellen – közölte Antalffy Gábor ügyvezető elnök. Az érdekképviselet véleménye szerint ez a szolgáltatás alapvetően nem a posta feladata. Ráadásul veszélyezteti az amúgy is nehéz körülmények között dolgozó, az élelmiszer-biztonságot és élelmiszer-higiéniát biztosító kiskereskedőket. A Balaton-parti községek hatvan százaléka kétezer fő alatti, azaz e területeken alanyi joga lenne a postának az említett kereskedelmi tevékenység – hívta fel a figyelmet Antalffy. A Kisosz azt javasolja, hogy a posta csak ott árusíthasson, ahol nincs bolt, azaz nem biztosított az alapellátás. A szövetség kifogásolja, hogy az illetékkötelezettség miatt többletterhet jelent a kereskedőknek a működési engedélyek kötelező cseréje. Az egyes üzletkörök újbóli meghatározása miatt pedig újra kell írni a bérleti szerződéseket.

Sérelmezik a kiskereskedők azt is, hogy a legforgalmasabb időpontokban kurrens termékekre kapnak a művelődési házak, önkormányzati irodák és mozik értékesítési lehetőséget. Véleményük szerint ezt önkormányzati rendeleti szinten kellene szabályozni oly módon, hogy az alkalmi árusítások ne sérthessék a helyi bolti kiskereskedők érdekeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!