Hírek

2006.08.24. 07:28

Pénzt követel az előadóművésztől a rendező

Olvasónk ismert előadóművész, aki most egyik műsoros estjével járja az országot. Az est felújítás, 1976-ban készült. Összeállításába egy rendező ismerős is besegített. Most pénzt követel.

Rados Virág

Az eset megítélésében az ügyvédek véleménye eltér. Akad, aki azt mondja: a rendezőnek nem jár pénz. Mások szerint neki is joga van részesednie a haszonból.

Sok minden függ a konkrét körülményektől – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Igaz, hogy az előadóművészt megilleti a szerzői jogi védelem, de ugyanez adott esetben a rendezőnek is járhat. Kérdés, mennyire egyedi a műsor. (Hogy harminc éve készült, az ilyen szempontból közömbös.)

Egy hasonló műsornál persze nehéz lehet lemérni, hogy elkészítésében mekkora szerepe van a rendezőnek. Ha egyedi a „termék”, és ahhoz a rendező is jócskán hozzátette a maga szellemi munkáját, akkor jár neki pénz. De ha mondjuk csak „besegített” egy kicsit, néhány dolgot megigazított, más mozzanatokról véleményt mondott, akkor az előadás tulajdonképpen teljes egészében a művész szellemi tulajdona.

Amennyiben polgári perre kerül a sor, mindkét félnek azt kell bizonyítania, amit állít – tette hozzá szakértőnk. Ez harminc év múltán bizonyára nehézkes, különösen ha nem született a közös munkáról írásbeli szerződés. A szóbeli szerződés is szerződés ugyan – csakhogy arra mindenki másképp emlékszik. A saját érdekei szerint.

Mindenesetre ha az est közös kompozíció, azaz két ember szellemi alkotása, akkor a színésznőnek társával a hasznon is osztoznia kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!