Hírek

2006.08.11. 15:53

Pakisztánból jött a parancs

Hihetetlenül szigorú biztonsági intézkedések mellett megnyíltak a brit repterek. Az utasok semmilyen folyékony anyagot nem vihetnek fel a repülőgépekre. Brit lapok szerint sikerült elfogni a támadás kiagyalóit: Pakisztánban.

Farkas Károly

Egy hajszálon múlott csak sok száz ember élete. A csütörtökön elfogott terroristák bármelyik pillanatban lecsaphattak volna, már a támadási parancs is megérkezett, nem máshonnan, mint Pakisztánból. A titkosszolgálatok szerencsére elfogták az üzenetet, de emellett fontos információkat kaptak egy, a terroristák közé beépült ügynöktől is.

A hét elején ezért először Pakisztánban csaptak le a hatóságok. Az ország fővárosában, Iszlamabadban hét embert vettek őrizetbe, köztük két brit állampolgárt, a tervek állítólagos értelmi szerzőit is. A másik öt személy pakisztáni állampolgár volt, akik részt vettek az akció előkészítésében. A BBC brit közszolgálati televízió értesülései szerint a csoport al-kaida kapcsolatokkal is rendelkezett. A nemzetközi terrorszervezet a jelek szerint pénzzel és információkkal támogatta a nagy-britanniai terroristákat. A Guardian brit napilap úgy tudja, hogy a terroristák már meg is kapták a parancsot a támadássorozat végrehajtására. A brit titkosszolgálatoknak azonban még idejében sikerült elfogni és megfejteni a kódolt támadási parancsot, így éppenhogy maradt elegendő idő megelőzni a tragédiát.

A Belügyminisztérium szerdán, az esti órákban döntött a radikális lépések, a repülőterek lezárása és a gyanúsítottak őrizetbe vétele mellett. A muzulmán fiatalok a 2001 szeptember tizenegyedikei merényletek ötödik évfordulóján, szombaton akartak megkezdeni akcióikat. Összesen huszonegy gépet robbantottak volna fel, hét összehangolt időpontban, hármasával. Ha akciójuk sikerrel járt volna, a halálos áldozatok száma meghaladta volna a kétezret. Az elsődleges célpontok az Egyesült Államok felé indulú transzatlanti járatok voltak. Pénteken azonban a hatóságok további gyanúsítottakat tartóztattak le, ami arra enged következtetni, hogy a terroristák vészhelyzet esetére rendelkeztek egy „B” tervvel is. A letartóztatásokra azután került sor, hogy a biztonsági szolgálatok a merényletekről szóló telefonbeszélgetéseket hallgattak le.

Ennek megelőzésére rendkívül szigorú bizonsági intézkedéseket vezettek be Észak-Anerika és Európa repülőterein. Az utasok csak több órás várakozás után szállhattak fel a gépekre, így világszerte százak várakoztak a terminálokban. A csomagokat kivétel nélkül átkutatták, minden folyadékot tartalmazó palackot elkoboztak, még a bébiételeket, üditőitalokat, fogkrémeket, testápolószereket is hátra kellett hagyniuk az utazóknak.

Nagy-Britannia közben zároltatta annak a 19 személynek a számláit, akiket még csütörtökön, Londonban fogtak el. A Bank of England tegnap a gyanúsítottak névsorát is nyilvánosságra hozta. A terroristák között egy sem idősebb 35 évesnél, a legfiatalabb pedig éppen betöltötte a 17 életévét. Mindannyian muzulmán hitű, brit állampolgárok, többségük a szigetországban is született.

Folyékony robbanószer – Pokol a palackban

Nem véletlenül kobozzák el az üditőitalos palackokat és bébiételeket a reptereken. A terroristák ugyanis szándékaik szerint olyan, egyszerű ám pusztító hatású robbanószerekkel akartak támadni, amelyek nem lehet felfedezni a normális biztonsági eljárás során. A TATP folyékony robbanószert például közönséges háztartási kellékekből is össze lehet állítani, hiszen fő alkotóelemei a körömlakk lemosásra használt aceton, illetve a hajszőkítésnél is alkalmazott hidrogénperoxid.

A TATP már nem ismeretlen a brit rendőrség előtt, hiszen a korábbi, londoni metrórobbantásnál is használták ezt a gyilkos hatású robbanószert, amelyet elméletileg a műanyagpalackokban repülőgépre csempészett alkotóelemekből könnyedén ki lehet keverni a gép mosdójában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!