Hírek

2006.08.13. 06:52

Négy órás harc Fidel Castro életéért

Vasárnap töltötte be az öreg kubai diktátor a nyolcvanadik életévét, hogy a következő születésnapját is megéri-e, az még rejtély

Cs. E.

Miközben a Raul Castro vezette ideiglenes kormány mozgósította a biztonsági erőket, a napokban több Kuba-barát  latin-amerikai politikus nyilatkozott úgy, hogy az elnök állapota javul. Fidel Castro állítólag már telefonon tárgyal, s egyre jobban érzi magát. A kubai vezető betegségét egy ideig államtitokként kezelték, s csak akkor adtak ki hivatalos nyilatkozatot, amikor már túl volt a műtéten.

Egy brit lap kinyomozta, hogy a múlt pénteken súlyos operációt kellett elvégezni Castrón, s négy órán át harcoltak életéért a Cimeq elitkórház orvosai. Először gyógyszeresen elállították a gyomorvérzést, majd a legjobb sebészek avatkoztak be – úgy tűnik, sikeresen. A klinika egyébként nem messze esik attól a katonai ellőrzés alatt álló kerülettől, ahol a kubai vezető rezidenciája található.

A Daily Telegraph tudósítása szerint a lakosság megdöbbenten fogadta a hírt, hogy a vezér súlyosan megbetegedett. Hasonlóképpen sokkoló volt az, hogy a tábornok – átmenetileg – átadta a hatalmat 75 éves öccsének, Raul Castrónak.

Miamiban és Washingtonban, ahol Castro sok ellensége él, az emigráns kubaiak először ünnepeltek, aztán megkezdték a felkészülést a Castro utáni időszakra. A disszidensek vezéralakjai azonban egyelőre nyugalomra szólítanak föl, s lebeszélik honfitársaikat az utcai megmozdulásokról. Oscar Espinosa szerint „az otthoni ellenzék nem fél, noha megjárták a börtönöket és próbálták megfélemlíteni őket. A nép azonban retteg és tart a véres testvérharctól. Castro elérte, hogy a félelem kitartson a jövőben is”.

Az emigráns vezetők szerint Kubát nem hatalmi, hanem vezetési vákuum fenyegeti. Az ország szigorú kommunista ellenőrzés alatt áll, az új felső vezetés pedig hallgat. Óvatosságra int az is, hogy Raul Castro nem szólalt meg, bár a sajtó azt írja, hogy biztosan áll a kormányrúdnál. Fidel Castro ma ünnepli 80. születésnapját. A kubaiak arra várnak, mi lesz ezután.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!