Hírek

2006.08.16. 14:58

Más büntetését töltötte le egy fogvatartott

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokának (BVOP) szerdán jutott tudomására, hogy egy jogerős szabadságvesztésre ítélt fogvatartott helyett más személy töltötte le a kiszabott büntetést. Az MTI adatbázisából kiderült, már korábban is előfordult hasonló eset Magyarországon.

BAMA

A büntetés-végrehajtási szervezet sajtóosztályán a szerdán napvilágra került ügyben részleteket nem kívántak elárulni, így azt sem, hogy hol történt az eset. Azt azonban elmondták: tudomásuk szerint olyan esetre még nem akadt példa, hogy valaki helyett más töltött volna le szabadságvesztést. A Magyar Távirati Iroda Sajtóadatbankjában található egy hír, amely szerint 2001 októberében felfedezték, hogy volt valaki, aki csaknem teljesen letöltött egy másik emberre kiszabott jogerős büntetést a pécsi börtönben, s csak két héttel a várható szabadulás előtt derült fény a cserére.

Az MTI akkori beszámolója szerint a különös ügy álelítéltje, H. István két és félmillió forintért vállalta még 2000 szeptemberében, hogy bevonuljon a börtönbe, s ott a csalásért jogerősen tizennyolc havi szabadságvesztéssel sújtott T. Sándor büntetését letöltse. Az álelítélt a valódi elítélt személyi igazolványát vitte magával, melyben kicserélték a fényképet, s így nem tűnt fel a személycsere.

Az eredetileg másfél évi szabadságvesztést H. István jó magaviseletére való tekintettel "harmadolták", s így ő két hét múlva le is töltötte volna T. Sándor büntetését. Ekkor derült ki, hogy nem ő a valódi elítélt, s ezért azonnal szabadon bocsátották.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!