Hírek

2006.08.02. 18:54

Magyar kémeket látnak románok helyett Bukarestben

Románia-ellenes tervet készített elő a Magyar Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) helyettes vezetője és Tőkés László királyhágómelléki református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetője – állítja Petru Calian, az egyik román kormánypárt parlamenti képviselője. Calian sajtótájékoztatón jelentette be, hogy tudomása szerint a magyar kémszolgálat vezetője a Kolozsvár melletti, kedvelt kirándulóhelynek számító Tarnica-tónál találkozott Tőkéssel.

Lukács János, Kolozsvár

„Romániának nagyon nagy gondjai vannak a nemzetbiztonsággal – kongatta meg a vészharangot a politikus. – Miközben a román titkosszolgálatok vezetői lemondtak tisztségükről, a külföldi hírszerzők, különösképpen a magyarországiak, teljes erőbedobással dolgoznak.” Calian arra utalt, hogy a terrorista kapcsolatokkal gyanúsított Omar Hajszam szíriai üzletember eltűnése után valamennyi román titkosszolgálat vezetője benyújtotta lemondását, sőt a főügyész is távozni kényszerült. Felhívta a figyelmet, hogy sürgősen ki kell nevezni a Román és a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SRI illetve SIE), valamint a védelmi tárca hasonló egységének új vezetőit, különben ellenőrizhetetlenné válik a külföldi kémek romániai tevékenysége. Vajda Péter, az NBH szóvivője az egyik erdélyi magyar újságnak cáfolta Calian értesüléseit, szerinte a hivatal elöljárói sem Tarnicán, sem másutt nem találkoztak Tőkéssel.

Calian hisztériakeltési kísérlete nem meglepő: a képviselő a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt színeiben jutott be a törvényhozásba, később a Konzervatív Párthoz igazolt át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!