Hírek

2006.08.21. 19:24

Kormányvizsgálat: nem olvasták el a veszélyt jelző e-mailt

Egy elektronikus levél elolvasása talán segítetett volna a vasárnapi budapesti katasztrófa kárainak enyhítésében, de azt a levelet nem olvasták el időben. Egyelőre ennyit állapított meg a kormány vizsgálata arról, van-e felelőse a budapesti haláleseteknek és sebesüléseknek.

BAMA

Gyurcsány Ferenc mintegy húsz órával a vasárnapi budapesti vihar és tömegpánik után állt először a nyilvánosság elé, és részvétét nyilvánította az elhunytak hozzátartozóinak, együttérzését fejezte ki a sérültekkel. A kormányfő megköszönte a segítségben részt vevő hatóságok és magánszemélyek munkáját, közöttük azokét, akik gépkocsikkal szállították a sebesülteket a kórházba. A kormányfő jelezte, hogy még nem zárult le a vizsgálat, amelynek célja az esetleges kormányzati felelősség megállapítása. A részeredményekről Szilvásy György, az ünnepségsorozatot megrendelő Miniszterelnöki Hivatal első ember számolt be.

A vizsgálat szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Nexus Kft teljesítette törvényi, illetve szerződésben foglalt kötelezettségeit. A Nexus Kft a vihar után azért döntött a tűzijáték folytatásáról, mert abban bízott, hogy a tömeg egy része megnézi a műsort, így kisebb lesz a tumultus a metróban – mondta Szilvásy. A pánik egyébként csak néhány esetben volt oka a sérüléseknek, a tűzijáték, a töltetek pedig nem okoztak sebesüléseket. A legtöbb baleset oka a vihar volt.

Szilvásy legfontosabb kijelentése az volt, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat több korábbi előrejelzés után vasárnap este 19 óra 39 perckor elektronikus levélben értesítette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot arról, hogy az esti órákban Közép-Magyarországon nagy vihar várható. Az e-mail szövege a következő volt: „Piros fokozatú riasztás a Közép-Magyarországi Régióra. Nyugat felől viharos (60-85 km/ó) széllel kísért viharok érik el a régiót, helyenként heves zivatar is lehet, amit 90 km/ó körüli vagy ezt meghaladó széllökés, felhőszakadás és néhol jégeső lehet.” A levelet azonban a katasztrófavédelemnél csak 23 óra 30 perckor, azaz csak az események után olvasták el.

A katasztrófavédelem főigazgatója, Tatár Attila szabadságon volt, és azt most Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter utasítására szakította meg. Hogy ki ült a katasztrófavédelem számítógépe előtt vasárnap este, ki nem olvasta el a levelet, azt Szilvásy nem tudta megmondani. A mulasztást a miniszter hibának minősítette, hozzátette azonban, a levél olvasása esetén sem lett volna elég idő arra, hogy a tömegnek esélye legyen még a vihar előtt hazaérni.

Az OKF megerősítette, hogy megkapták a riasztást tartalmazó üzenetet. „Azért nem intézkedtünk, mert az üzenet nem jelölte meg konkrétan, hogy a vihar Budapestet fenyegeti” – mondta lapunknak Dobson Tibor. Az OKF szóvivője hozzátette, hogy vállalják a felelősséget, amennyiben a vizsgálat erre az eredményre jut.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Demszky: ha a parádét lemondták volna, a tragédiák nem következtek volna be – fotó: Darnay Katalin
[/caption]Kérdésünkre, hogy pontosan kik állíthatták volna le a tűzijáték-előkészületeket, a kancelláriaminiszter a tűzijátékot megszervező Nexus Kft-t, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetőjét, az egyik hajón tartózkodó Bodor Tibort, illetve a Budapesti Védelmi Bizottság vezetőjét, azaz Demszky Gábort nevezte meg. A főpolgármester ezzel szemben, hajnali fél kettő tájban, a bizottság rendkívüli ülését követően tartott tájékoztatóján leszögezte: a főváros – lévén a tűzijáték állami rendezvény – nem állíttathatta le az ünnepséget. Sőt, lapunk a vizsgálat lefolytatását firtató kérdésére közölte: ez sem tartozik az ő illetékességi körébe. Demszky Gábor úgy vélte, ha az esti parádét az OMSZ esti jelentésének fényében lemondták volna, a tragédiák nem következtek volna be. „Ha nincs tömeg, nem történik semmi” – tette hozzá.

[caption id="" align="alignright" width="260"] Több százan szenvedtek sérüléseket a viharban – fotó: Darnay Katalin
[/caption]Buránszkiné Sallai Márta, az OMSZ szakmai elnökhelyettese lapunknak elmondta: „elég jól követhető volt a vihar útja, de az ünnepséget rendező ügynökség, ellentétben a Forma-1 és a Balaton-átúszás szervezőivel, nem kért tájékoztatást”. A hivatalos tájékoztatás mindenesetre a Nexus Reklámügynökség Kft-t is elérte. A cég azonban az Index információi szerint csak a VIP-hajójukra várt vendégeket értesítette SMS-ben a közelgő esőről: az exkluzív kört, köztük neves politikusokat arra figyelmeztették, hozzanak magukkal esőkabátot a várható zivatar ellen.

Mint azt lapunknak az Erzsébet hídi effektekkel foglalkozó szakember elmondta: a hídon dolgozó pirotechnikusoknak annak ellenére nem szólt senki, hogy ne kezdjék el, illetve állítsák le a tűzijátékot, hogy délután már több dunántúli városra lecsapott a vihar. „A mi helyszínünket felügyelő pirotechnikus saját jogkörben állította le a tűzijátékot, amikor már tombolt a vihar” – mondta Ifju Attila. A szakember hozzátette, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), illetve Budapesten a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság illetékes a tűzijáték engedélyezésében, de a konkrét helyszíneken csak elvétve jelennek meg, hogy ellenőrizzék a lebonyolítást. „Néha ki szoktak jönni, de vasárnap nem volt ott tőlük senki” – szögezte le Ifju. A pirotechnikus úgy látja, hogy szakmailag helyesen jártak el, mert a kritikus szél idején megállították a lövéseket, az eső pedig nem befolyásolta a megfelelően előkészített bombák működését.

A leállításról a pirotechnikai eszközök használatáról szóló 2003-as kormányrendelet rendelkezik. „Erős szélben (függetlenül, hogy milyen a szélirány) a pirotechnikai termékek felhasználásának lebonyolítását el kell halasztani, valamint amennyiben elkezdték, úgy a felelős pirotechnikus állítsa le a működtetést, ha ez lehetséges” – szól a passzus.

„Elképzelhető, hogy néhány petárda nem robbant fel, de nagyobb mennyiségről semmiképpen sem lehet szó. Ugyanis, ha a kilövő csövet már elhagyja a bomba, akkor biztosan felrobban. Ha mégsem, akkor sem jelent veszélyt addig, amíg a hagyományos fekete lőpor meg nem szárad” – mondta Ifju Attila.

Működött a rendőrség biztosítási terve

Totális káoszt és pánikot eredményezett a váratlanul kitört vihar, az emberek egymást taposva próbáltak minél hamarabb biztonságos helyre menekülni. „Ilyenkor az egyén rábízza magát a tömegre, mert úgy gondolja, hogy a tömeg biztosan jobban tudja nála, hogy merre van a kiút” – mondta lapunknak Pajkossy Péter. A pszichológus szerint ha valaki nem irányítja a tömeget – a metrómegállókhoz vezető aluljárókban hangosbemondókkal nem adtak információt –, akkor a legjobb, hogy megpróbál kikerülni a sodrásból. „Én inkább kint maradtam volna az esőben, minthogy összetapossanak egy zsúfolt aluljáróban” – mondta Pajkossy.

A rendőrség készített biztosítási tervet az augusztus 20-ai tűzijátékra, és a vihar kitörésekor ezt alkalmazták is; ennek köszönhető, hogy nem taposták agyon egymást az emberek – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn. Garamvölgyi László elmondta: a biztosítási tervben meg kellett határozni a fő távozási, menekülési útvonalakat. A vihar kitörése után a rendőrség ezeket biztosította, például úgy, hogy lefogta a forgalmat, hogy a tömeg eljuthasson a mellékutcákba – tette hozzá.

A rendőrség készített biztosítási tervet az augusztus 20-ai tűzijátékra, és a vihar kitörésekor ezt alkalmazták is; ennek köszönhető, hogy nem taposták agyon egymást az emberek – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn. Garamvölgyi László elmondta: a biztosítási tervben meg kellett határozni a fő távozási, menekülési útvonalakat. A vihar kitörése után a rendőrség ezeket biztosította, például úgy, hogy lefogta a forgalmat, hogy a tömeg eljuthasson a mellékutcákba – tette hozzá. Demszky: ha a parádét lemondták volna, a tragédiák nem következtek volna be – fotó: Darnay Katalin Több százan szenvedtek sérüléseket a viharban – fotó: Darnay Katalin -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!