Hírek

2006.08.22. 06:20

Kinek a tulajdona a ház?

Olvasónk el akarja adni a nevén lévő házat, de elvált felesége ott lakik, és nem mozdul onnan. Mit tegyen, hogy értékesíthesse az ingatlant, amely véleménye szerint az övé?

BAMA

Önmagában semmit nem jelent, hogy a ház a nevünkön van. Amennyiben a házasság ideje alatt tettünk szert rá, az ingatlan közös tulajdon. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. Ha nem tudunk peren kívül megegyezni, a bíróságtól kérhetjük a közös tulajdon megszüntetését.

A ház akkor lenne az úr tulajdona, ha már a házasság előtt az övé lett volna. A fenti helyzetek kivédésére ajánlatos kötni házastársi vagyonjogi szerződést. Ez nem a bizalmatlanság, hanem a józan ész jele, amit a legnagyobb szerelemben sem tanácsos elveszítenünk. Itt az egyik lehetséges út a természetbeni megosztás: az ingatlant a volt házastársak együtt használják tovább. A bíróság megváltásra szintén kötelezheti a feleket. Ez jelentheti például azt, hogy a továbbra is ott lakó asszony kifizeti a volt férjet – tette hozzá az ügyvéd. Sor kerülhet még a közös értékesítésre: az ingatlant eladják, és megosztoznak az árán. Végső esetben a bíróság árverésre bocsáthatja a vagyontárgyat. Ez a lehető legrosszabb lehetőség, mert ilyenkor a kikiáltási árat is a bíróság állapítja meg. És megtörténhet, hogy a végén nevetségesen kicsi összeget kapunk az értékes házért.

Amennyiben az ingatlan mégsem lenne közös tulajdon, a férjnek meg kell váltani az asszonytól a használati jogot. Az elvált feleséget ugyanis ez törvény szerint megilleti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!