Hírek

2006.08.23. 12:11

Két napig gáz nélkül háromszázezren

Szerdán kezdődik és csütörtökön estig tart Baranya megye eddigi legnagyobb gázszünete: több mint 150 településen nem lesz gáz. A leállás 300 ezer embert érint, a térségben átszervezik a vendéglátást és az egészségügyet.

Nyaka Szabolcs

Összesen 155 települést érint a szerda reggel 6 órától kezdődő gázszünet a megyében. A városok között van Pécs (illetve egy jelentős része), valamint Komló, Siklós, Szigetvár, Bóly, Harkány, Villány, Szentlőrinc, Sellye és Pécsvárad is. Az ok: a MOL vezetékkiváltást végeztet a tervezett M6-os autóút szakaszán; úgynevezett tolózárakat cserélnek és a vezetéken keletkezett kisebb hibákat is kijavítják. Emiatt le kell zárni Baranya keleti határa és a pécsi szakaszoló állomás közötti hálózatot. Ekkora leállás egyébként még nem volt Baranyában, hat éve egy másik üzemszünetkor kevesebb mint száz településen egy napig nem volt gáz.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Vezetékekben kedden még volt gáz, szerdán viszont változott a helyzet. Lezárták Baranya keleti határa és a pécsi szakaszoló állomás közötti hálózatot.
[/caption]Most ennél több az érintett, s az intézmények a lehetőségek szerint meg is próbáltak felkészülni rá. A kellemetlenségnek viszont jó az időzítése: a fűtési szezon sem kezdődött még el, sőt még tart a vakáció is. Így az iskolai étkeztetésben nem kell módosítani, az óvodákban is viszonylag kevés még a gyermek (hiszen ahol nagyobb testvér van, általában „szünidőn” van még a kicsi is). Az ovikban így kész- vagy hidegételekkel áthidalható át ez a két nap.

Az étkezés egyébként nem könnyű kérdés, főleg a vendéglátásban. Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke elmondta, az éttermek túlnyomórészt gázzal működtetik a konyhájukat, így sokaknak kiesést jelent ez a két nap. Sok helyen elektromos sütőkkel hidalják át a problémát, ezzel néhány ételt nem lehet elkészíteni, így több helyen hiányozhatnak fogások az étlapról. A pécsi belvárosi éttermeket nem érinti a gázhiány a kisnyomású rendszer miatt, de sok más egységet igen. Több munkahelyi ételszállító is jelezte már, hogy kurtított étlapot tud kínálni erre a két napra.

Noha ezen a két napon az otthoni gázsütők sem működnek, Háber Tamás mégsem számít arra, hogy megnőne az éttermek forgalma. A pécsi vendéglátós szerint nem lehet felfutásra számítani, mert egyre kevesebb embernek van pénze étteremre, inkább sokan hideget fogyasztanak majd, avagy mikrohullámú sütővel, egyéb módon oldják meg a főzést, melegítést.

Ennél jóval több ponton érinti az egészségügyet a gázszünet. Papp Krisztián, a Szigetvári Városi Kórház és Rendelőintézet gazdasági igazgatója elmondta, három helyen függenek a gáztól: ez a konyha, a sterilizáló és a mosoda. Utóbbi működése leáll, de ez nem okoz zavart, mert átütemezték a tisztítást. A konyha „gázfüggősége” miatt átszervezték az étlapot: levesek helyett gyümölcslét kapnak például a betegek, s olyan ételeket tálalnak majd, amelyeket olajsütőben, elektromos, légkeveréses berendezésben is el lehet készíteni. A páciensek így nem hideg, hanem meleg, főtt ételt kaphatnak. Vásároltak dobozos terméket, például kakaót, így azt sem kell készíteni. A sterilizáló hiányát úgy oldották meg, hogy előre végeztek fertőtlenítést, ha pedig további eszközökre volna szükségük, a Pécsi Tudományegyetemmel állapodtak meg, hogy a klinikai sterilizáló elvállalja a munkát. Papp Krisztián elmondta, így összességében, köszönhetően az előkészületeknek, várhatóan zökkenő nélkül veszik a két gáz nélküli napot.

A megyében több nagyobb fogyasztó, üzem, pékség is érintett. Náluk, ha nem sikerül másféle energiahordozóval kiváltani a gázt, működési szünetre kell felkészülni.

Fűteni nem kell, a főzés és a fürdés kérdéses

Bár a hőmérséklet az elmúlt napokban jelentősen csökkent, mégiscsak augusztus van, így fűtésre nem kell gondolnunk. Így a háztartások többsége a meleg víz illetve a főzőgáz elvesztésétől szenvedhet el kellemetlenségeket. A fürdésnél azok jobban járnak, akiknek hőtárolós vízmelegítőjük van. Ott ugyanis a gáz elmaradása nem jár azonnali melegvíz-vesztéssel, sőt, ha előzetesen magasabbra állítják az előállított forró víz hőmérsékletét, az lassabban hűl le, tovább biztosítható a langyos fürdővíz (a forró fürdőt azért ne ezekre a napokra időzítsük).

A főzőgáz kimaradása okozta gondot előzetesen elkészített, esetleg lefagyasztott ételekkel lehet csökkenteni, amiket azután mikrohullámú sütőben lehet megmelegíteni. Van rá esély, hogy néhányan előveszik a nyaralásnál, kempingezésnél használt villanyrezsókat is. Ha az időjárás engedi, egyik este – ha valaki kertes házban lakik – még egy grill- vagy bográcspartit is lehet csapni, ami akár emlékezetessé is teheti a kétnapos gázszünetet.

Komlón a panelokban sem lesz meleg víz

Akad olyan terület Pécsett, amely ugyan gázfűtéses, mégsem érinti a kimaradás. A belvárosi kisnyomású vezetékhálózaton ugyanis még több olyan, már nem korszerű gázüzemű berendezés – átfolyó vízmelegítő, fűtő falipajzs – működhet, amelyek leállítása, majd újraindítása biztonsági problémákat vethet fel, így e térségben folyamatos lesz a szolgáltatás.

A pécsi panellakásokban élőknek sem kell attól tartaniuk, hogy nem lesz meleg vizük a gázos üzemszünet két napján. Az erőműnek ugyanis a biomassza blokkja üzemel. Más a helyzet viszont Komlón, ahol a távfűtéses szolgáltatást használókat is érinti a kimaradás. A komlói erőmű ugyanis gázzal működik, más tüzelőanyagot nem használnak. Így elvileg két napig nem lenne meleg víz, de mint a Komlói Fűtőerőműnél megtudtuk, a felhalmozott meleg víz várhatóan szerda délutánig még elegendő lesz. Utána viszont már valóban szünetre kell felkészülni. Ugyancsak a gázszünet okán a komlói uszoda is zárva tart két napig, lévén azt is az erőmű üzemelteti.

A főzőgáz kimaradása okozta gondot előzetesen elkészített, esetleg lefagyasztott ételekkel lehet csökkenteni, amiket azután mikrohullámú sütőben lehet megmelegíteni. Van rá esély, hogy néhányan előveszik a nyaralásnál, kempingezésnél használt villanyrezsókat is. Ha az időjárás engedi, egyik este – ha valaki kertes házban lakik – még egy grill- vagy bográcspartit is lehet csapni, ami akár emlékezetessé is teheti a kétnapos gázszünetet. Komlón a panelokban sem lesz meleg víz Akad olyan terület Pécsett, amely ugyan gázfűtéses, mégsem érinti a kimaradás. A belvárosi kisnyomású vezetékhálózaton ugyanis még több olyan, már nem korszerű gázüzemű berendezés – átfolyó vízmelegítő, fűtő falipajzs – működhet, amelyek leállítása, majd újraindítása biztonsági problémákat vethet fel, így e térségben folyamatos lesz a szolgáltatás.

A pécsi panellakásokban élőknek sem kell attól tartaniuk, hogy nem lesz meleg vizük a gázos üzemszünet két napján. Az erőműnek ugyanis a biomassza blokkja üzemel. Más a helyzet viszont Komlón, ahol a távfűtéses szolgáltatást használókat is érinti a kimaradás. A komlói erőmű ugyanis gázzal működik, más tüzelőanyagot nem használnak. Így elvileg két napig nem lenne meleg víz, de mint a Komlói Fűtőerőműnél megtudtuk, a felhalmozott meleg víz várhatóan szerda délutánig még elegendő lesz. Utána viszont már valóban szünetre kell felkészülni. Ugyancsak a gázszünet okán a komlói uszoda is zárva tart két napig, lévén azt is az erőmű üzemelteti. Vezetékekben kedden még volt gáz, szerdán viszont változott a helyzet. Lezárták Baranya keleti határa és a pécsi szakaszoló állomás közötti hálózatot. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!