Hírek

2006.08.15. 07:00

Hogyan kerüljem ki az APEH-ot?

Olvasónk tizenkét éve külföldön él és dolgozik. Ezen idő alatt kevesebb mint 30 napot öltött itthon. Most hazatelepülne, de fél az adóhatósággal felmerülő problémáktól.

BAMA

A kérdés kissé homályos – reagáltak a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Az úr érdeklődik: elintézheti-e a követségen keresztül, hogy utólag jelentsék be Magyarországon? Ez biztosan nem lehetséges – mondta szakértőnk. Amint kedves olvasónk levelében írja is: a két ország között él a kettős adóztatás tilalmának egyezménye. Ami azt jelenti: ha ő külföldön, azaz a másik országban élt és dolgozott, csakis ott adózott. Az ottani adójogszabályok érvényesek tehát rá. Levonhatták továbbá a társadalombiztosítását, a munkaviszonyából fakadó járulékokat is.

Mindezt aszerint szabályozzák, amelyik országban az illető a több időt töltötte. Olvasónk levele alapján ez külföldi otthona volt. Tehát a továbbiakban is annak a jogszabályrendszernek a jegyében kapja majd például a nyugdíját. Az ott töltött időre legalábbis. Amennyiben egyedi esetével kapcsolatban észrevétele van, vagy tanácstalan, kérdéseivel, kérvényével forduljon a magyar adóhatósághoz, illetve társadalombiztosításhoz.

Kitűnik, hogy az úrnak ezzel kapcsolatban fenntartásai vannak. Még neve elhallgatását is kéri. De ha felvilágosításért fordul az APEH-hoz, az még nem jeleni azt, hogy egyszersmind „leleplezi” magát. A telefonos információkéréshez ráadásul be sem kell mutatkozni. Személyesen is bemehet, távozáskor nem fogják zordon fogdmegek követni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!