Hírek

2006.08.06. 17:07

Hirosimában az atombomba áldozataira emlékeztek

Száznegyvenezernél több áldozat, elképzelhetetlen pusztítás, az egész világot sokkoló döbbenet – hatvanegy évvel ezelőtt

F. K.

Száznegyvenezernél több áldozat, elképzelhetetlen pusztítás, az egész világot sokkoló döbbenet – hatvanegy évvel ezelőtt, 1945 augusztus hatodikán délelőtt 8 óra 15 perckor az Enola Gay amerikai bombázógép kioldotta a Little Boy (Kisfiú) nevű atombombát. A robbanásban felszabaduló hőség akkora volt, hogy néhány áldozatnak csak a körvonalai maradtak meg, melyeket a robbanás a környező betonfalakba égetett. Mások onnan még három kilométeres távolságra is szörnyű égési sérüléseket szenvedtek. A robbanás fészkében a radioaktív sugárzás azonnal kioltotta mindenki életét. Három nappal késÕbb, 1945. augusztus 9-én  Nagaszaki városára ledobják a második atombombát. A "Kövér ember"( Fat Man) közel 80 ezer ember életét oltotta ki.

"A hatvanegy évvel későbbi hirosimai megemlékezésnek szomorú aktualitást ad az atomfegyverek terjedése a világban" – mondta Akiba Tadatosi, hirosimai polgármester, aki felkérte a Japán kormányt, hogy vesse latba befolyását annak érdekében, hogy ilyen tragédia még egyszer ne történhessen. Koidzumi Dzsunicsiro kormányfő szerint Japán felelőssége felhívni a világ közvéleményét az atomfegyverek veszélyére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!