Hírek

2006.08.01. 21:10

Eörsi Durayt védi

Nem ért egyet Duray Miklós nézeteivel, és politikáját veszélyesnek tartja, ám liberálisként ki kell állnia amellett, hogy elmondhassa véleményét – közölte kedden Eörsi Mátyás.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="150"] Robert Fico elkötelezte magát: 2009-ben Szlovákia már euróval fizet
[/caption]A szabad demokrata politikus európai összefogást sürget amiatt, hogy a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ügyvezető alelnöke ellen eljárás indult egy budapesti autonómiakonferencián tartott beszéde miatt. Eörsi szerint a magyarellenes kirohanásairól ismert Ján Slota feljelentésére megindult nyomozás a rendszerváltás előtti Csehszlovákiára és Magyarországra emlékeztet. Slota közben sokadjára jelentette fel Durayt. Ezúttal amiatt, hogy a politikus Slotának a szlovák koalícióban is helyet kapó pártját, a Szlovákiai Nemzeti Pártot fasisztának titulálta.

Ján Kubis, a Robert Fico vezette kormány külügyminisztere első, budapesti útján arra kérte a magyarellenes kijelentések miatt elhatárolódást követelő kollégáját, Göncz Kingát: a koalíciót annak programja, ne politikusainak pártkijelentései alapján bírálja. A programot most hozták nyilvánosságra, s benne szerepel egy kisebbségügyi hivatal létrehozása, ám a szlovák nyelv védelme és a szélsőséges nézeteiről ismert Matica slovenská támogatása is. Az ellenzék – közte az MKP – szerint ennél is aggasztóbb, hogy Fico visszafordítja az elődje, Mikulás Dzurinda miniszterelnöksége idején elindított reformokat.

Ficóék újra bevezetik az alacsonyabb áfakulcsot, eltörlik a bírált 20 koronás (140 forint) vizitdíjat, a napi ötvenkoronás kórházi étkezési hozzájárulást, és negyedére, öt koronára csökkentik a receptdíjat. Jó hír: az új szlovák vezetés is kitart az euró 2009-es bevezetése mellett. A reformok visszavonása miatt azonban bizonytalan, hogyan teremtik erre elő a pénzt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!