Hírek

2006.08.04. 07:00

Enyém lett egy rész a közös tulajdonból

Olvasónk egy átépítés során új területet csatolt lakásához a közös tulajdonból. Kérdése: kell-e ezért a lakótársaknak fizetnie? Hiszen ezt a részt eddig nem használta senki.

BAMA

Ha az osztatlan közös terület nagysága megváltozott, más lett az egyes lakókra eső tulajdonhányad. Ezért módosítani kell a társasház alapító okiratát – mondta el ügyvéd szakértőnk. A dokumentum rögzíti a tulajdonarányokat. A lakásunkhoz csatolt új rész tulajdonjoga így lehet a miénk. A földhivatal csak ekkor veszi azt nevünkre az ingatlan-nyilvántartásban. Ez törvény, amit nem írhat felül, hogy a kérdéses területet „úgysem használta senki”.

Ha elidegenítünk egy bizonyos területet az osztatlan közösből, azt a jövőben egyedül mi fogjuk használni. Fizetnünk kell tehát érte. Ne várjuk, hogy a társasház, ahol egyébként mi is lakunk, lemondjon egy lehetséges bevételről. A pénz bármire kellhet: felújításra, festésre, közös terület rezsiszámlájának kifizetésére, vagy egyszerűen csak tartalékba. Fordított helyzetben nekünk sem tetszene, ha valaki csak úgy magához happolna a közösből egy hányadot.

A tulajdonosok közösen döntik el, mennyit kérnek a területért. Ez lehet a társasházi közgyűlés egyik témája, napirendi pontja. Az ár megállapítását értékbecslőre is bízhatják. Az adásvételről kössünk szerződést a társasházzal. A hatlakásosnál kisebb házaknak nem muszáj társasházzá alakulniuk. A közös terület azonban ilyenkor is az egész lakóközösség tulajdona. Elidegenítéséről mindenképpen velük kell megállapodnunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!