Hírek

2006.08.03. 16:58

Előnyben a doppingipar

Újabb magyar atlétát értek doppinghasználaton. Ezúttal a sprinter Dobos Gábor bukott le. A tesztoszteron, amit állítólag ő is és a közelmúltban megdőlt másik két híresség is használt, nem tartozik a korszerű anyagok közé.

Raffai Ferenc

Újabb magyar atlétát értek doppinghasználaton. Ezúttal a sprinter Dobos Gábor bukott le. A tesztoszteron, amit állítólag ő is és a közelmúltban megdőlt másik két híresség is használt, nem tartozik a korszerű anyagok közé. A szakértő szerint, akinek pénze van, az az ellenőrök előtt is tisztának bizonyul.

Azt hittük elmúlt már az athéni rémálom, amikor is a kalapácsvető Annus Adriántól és a diszkoszvető Fazekas Róberttől elvette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az aranyérmet, mert vétett a doppingszabályok ellen. (Hivatalosan egyiküket sem azért hurcolták meg, mert tiltott szert találtak a vizeletükben, hanem mert nem tartották be a mintaadási regulákat. Ez kettő a NOB és az Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség /WADA/ szemében egyenrangú – a szerk.). És most itt van a legújabb magyar eset. A legjobb hazai vágtázó atlétának számító Dobos Gábor május 27-én, a rigai verseny után adott mintájáról derült ki, hogy pozitív. Amennyiben a B-próba is hasonló eredménnyel zárul, úgy örökös eltiltás vár rá, hiszen egy 2000. februári pozitív teszt után a Nemzetközi Atlétikai-szövetség (IAAF) két évre egyszer már elmeszelte.

Dobos értetlenül állt a történések előtt. Védekezés gyanánt azt mondta, hogy idén itthon hatszor is megvizsgálták az ellenőrök, és mind a hat minta negatív lett. Ha szedett volna valamit, akkor eltűnt volna a hivatalos emberek elől, ám neki nem volt takargatnivalója.

Dobos mellett néhány napja két híres sportoló is lebukott. A Tour de France győztese, az amerikai Floyd Landis és az ugyancsak vágtázó atléta, a 100 méteres síkfutás világcsúcstartója, az amerikai Justin Gatlin. A közös pont mindhármukban, hogy a tesztoszteron szintet találták túl magasnak.

A vizsgálat során a szakértők a kettéosztják a mintát, és a tesztoszteron/epitesztoszteron arányt figyelik: a normálérték 1:1, a 4:1-es értéktől pedig pozitívnak nyilvánítják. A tesztoszteron tartós izom és erőnövekedést okoz, a többlettől gyarapodik a vörösvérsejtek száma, ettől pedig növekszik a vér oxigénfelvevő képessége. Magyarra „lefordítva” mindez azt jelenti, hogy egyrészt jobban bírja erővel a strapát, másrészt gyorsabb lesz az illető.

– A tesztoszteront alapesetben a férfi here termeli, és betegeknél a gyorsabb felépülésben van szerepe. A külső többletbevitellel pedig az izomépítési, erőfejlesztési tulajdonságát használják ki a doppingolók – mondta dr. Bakanek György doppingszakértő. – Azt nem ismert előttem, hogy a szervezet túltermeléséről van-e szó az esetekben, vagy tudatos adagolásról. Ha utóbbi, akkor felettébb furcsa, hogy ehhez a „kövülethez” nyúltak. Ezt már 1972 óta kutatják a vizeletben az ellenőrök, és ennél vannak korszerűbb, hatásosabb anyagok, amit még a laborokban nem tudnak kimutatni. Például elég, ha az előállítók olyan vegyületet csinálnak, ami a tiltólistán lévő szert elfedi, már ki sem lehet mutatni, vagy elég, ha az ismert szer egy gyökét megváltoztatják, már ismeretlen lesz.

Bakanek hangsúlyozta, hogy minden sportnak megvan a maga anyaga, a leginkább doppingigényesek, az erőt illetve az erőt és állóképességet egyaránt igénylő sportok. Ilyen például a súlyemelés, az atlétika és a kerékpár. Mind közül a legfertőzöttebb a kerékpár, ebben szinte az összes doppingszernek hasznát veszik a versenyzők. Az EPO (vérdúsító) a kitartást, az állóképességet fokozza, a különböző stimulánsok (anfetaminszármazékok) felpumpálják a légzést stb.

A szakértő szerint hegynek fölfelé kerekezni 55 km/h-ás átlagsebességgel, vagy tíz másodperc alatt futni a száz métert hatóanyagok nélkül lehetetlen, az emberi szervezet alapjában véve képtelen erre a teljesítményre.

– Sajnos a dopping ellen sokat tenni manapság lehetetlen! Az előállítását végző ipar mindig egy lépéssel az ellenőrzés előtt jár. Ugyanis csak azokat az összetevőket, vegyületeket lehet célirányosan ellenőrizni, amelyek már ismertek. És csak akkor lesznek ismertek, ha valami véletlen folytán azzá válnak. Néhány éve a THG nevű szer létezésére csak akkor jöttek rá az amerikai orvoskollégák, amikor az egyik atlétaedző a siker iránti féltékenység miatt beküldte a THG-t tartalmazó fiolát az ügynökségnek, direkt azért, hogy a rivális csoportot lebuktassa. Az az igazság, hogy a siker és a vele járó pénz a meghatározó ebben az ügyben.

Egy-egy sportoló pályafutása rövid, ez idő alatt rengeteget akar keresni, és mivel csak győzelemmel lehet aratni, kénytelen a szerekhez nyúlni. A saját egészsége másodlagossá válik számára. És, akinek van pénze, az ki tudja fizetni a legkorszerűbb anyagokat, tehát tisztának bizonyul. Az illető pedig csak úgy dőlhet meg, ha hibát vét, azaz rosszul számolja ki az adagolást vagy a kiürülési időt. Akinek pedig nincs elég pénze, azt előbb-utóbb leffülelik.

Bakanek szerint vannak alternatív, legális megoldások a teljesítményfokozásra, ilyenek például a táplálékkiegészítők, a megfelelő étrendválasztás, a mentális tréning, ám mivel ez időigényes, sokára térül meg, kevesen választják…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!