Hírek

2006.08.03. 07:00

Ellopták a táskámat, irataimmal visszaéltek

Olvasónktól ellopták a táskáját, összes iratával együtt. Fél tőle, hogy visszaélnek majd személyijével. Mit tegyen, hogy ilyen esetben ne őt sújtsa a felelősség?

BAMA

Az iratok eltűnését, akár ellopták, akár elvesztettük őket, be kell jelenteni – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ha ugyanis ezt nem tesszük meg, nincs hatósági védelem sem. Ha ellopták tőlünk táskánkat, illetve vele iratokat, ismeretlen vagy ismert elkövető ellen feljelentést kell tenni. A visszaélés miatt a felelősséget így az elkövetőre hárítjuk – tette hozzá az ügyvéd. Megtörténhet például, hogy bankkártyánk, személyink segítségével drága műszaki cikket vásárolnak valahol a nevünkben. Ilyenkor leírhatjuk a rendőrségnek, milyen üzletben, melyik napszakban történt a vásárlás. Ha megtettük a feljelentést, a rendőrök munkája lesz fényt deríteni az esetre.

Az iratok eltűnését a rendőri szerveknél és a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartói és Választási Hivatalnál jelenthetjük be. Utóbbin belül a Központi Okmányirodához forduljunk. Címe: XIII. kerület, Visegrádi u. 110-112. De a rendőrség is ide továbbítja a bejelentést – mondta el az ügyvéd. A náluk kitöltött és lepecsételt űrlapok ugyanúgy érvényesek. Az iratok pótlása már hosszadalmas ügy.

Ha okmányaink megkerülnek, azt is jelentsük be a rendőrségen. Ha személyinket körözik, és az közben nálunk van, kellemetlenségünk támadhat a határnál, a bankban vagy egyéb hivatalos helyen. Mindenhol, ahol igazolnunk kell magunkat – írtuk meg korábban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!