Hírek

2006.08.08. 10:55

Dávid több jelöltet szeretne

Az MDF azt javasolja Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy a legfőbbügyész-jelölés kapcsán éljen a többes jelölés lehetőségével

BAMA

Az MDF azt javasolja Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy a  legfőbbügyész-jelölés kapcsán éljen a többes jelölés lehetőségével -  mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke kedden Budapesten  sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: az MDF elejét kívánja venni, hogy megismétlődjön a korábbi nemtelen procedúra,  amelynek következtében újabb hónapokra irányító nélkül maradhat az  ügyészi szervezet, "ezért javasoljuk, hogy Sólyom László éljen a  többes, de legalább kettős jelölés lehetőségével". Hozzátette: ez alkalmat adna az Országgyűlésnek arra, hogy mihamarabb megválassza a legmegfelelőbb jelöltet, és megszűnjön a jogbizonytalanság.

Kiemelte azt is: pártja már többször felhívta a figyelmet arra,  hogy a betöltetlen legfőbb ügyészi poszt komoly alkotmányjogi  aggályokat vet fel.

Dávid Ibolya szerint ebben a helyzetben nincs lehetőség az  ügyészség parlamenti ellenőrzésére, és a szervezet vezető nélkül  működik.  Mivel egyes munkáltatói jogokat kizárólag a legfőbb ügyész  gyakorolhat, így bizonyos idő elteltével akár működésképtelenség is  előállhat - jegyezte meg.

Emlékeztetett arra, hogy Sólyom László a pártokkal való előzetes  egyeztetés nélkül tett javaslatot a legfőbb ügyész személyére, a  kormánytöbbség pedig "presztízskérdést" csinált az egyeztetés  elmaradásából, ezért az államfő jelöltjét nem szavazta meg.
     Dávid Ibolya pártja nevében kijelentette: tiszteletben tartják a  köztársasági elnök döntését, hogy nem kíván élni a pártokkal való  egyeztetés lehetőségével a legfőbb ügyész személye kapcsán. Mint  kiemelte, az MDF abban érdekelt, hogy az őszi ülésszak első-második  ülésnapján legyen legfőbb ügyésze Magyarországnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!