Hírek

2006.08.15. 10:56

Az euró miatt nem borul a koalíció

Az SZDSZ nem fél a koalíciós válságtól, még akkor sem ha tolódik az euró bevezetése

BAMA

Nem tartja elképzelhetőnek Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője, hogy az euró bevezetési dátumáról folyó vita felborítsa a koalíciót.

A koalíciós kapcsolatokért felelős liberális államtitkár a Magyar Hírlap keddi számában megjelent interjúban az SZDSZ-frakció és Gyurcsány Ferenc kormányfő keddi találkozójáról beszélt. Ezen a miniszterelnök várhatóan tájékoztatást ad a szeptember elsején Brüsszelnek benyújtandó konvergenciaprogramról, azokról a lépésekről, melyek lehetővé tennék az államháztartás hiányának jelentős csökkentését, s szó lesz az egészségügy aktuális  kérdéseiről is.

Horn Gábor hangsúlyozta: az SZDSZ számára fontosabb, hogy 2008-ra rendbe tegyék a költségvetést, mint annak meghatározása, hogy mikor vezethetik be az eurót Magyarországon.

"Mi a reformok miatt léptünk be a koalícióba. Célunk, hogy ebben  a ciklusban továbbvigyük egyebek között az oktatási vagy például az  egészségügyi reformot. Nekünk ezért fontosabb a 2008-a egyensúlyi  céldátum" - magyarázta az SZDSZ szempontjait a liberális politikus.

"Kizárt, hogy ne állapodjunk meg" - mondta Horn Gábor, és hangsúlyozta, hogy "szó sincs" a koalíció bomlásáról, még akkor sem, ha a miniszterelnök halasztani szeretné az euró bevezetését.

"Biztos vagyok a megegyezésben, de ehhez előbb tudni kell, mit  akar a kormányfő" - nyilatkozta a politikus a Magyar Hírlapnak. Horn Gábor közlése szerint a szabad demokraták főleg azért kíváncsiak Gyurcsány Ferenc álláspontjára, mert a kormányfő már egyeztetett a szocialista frakcióval.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!