Hírek

2006.08.28. 16:43

Adó a lakásokra is

Az ingatlanok megadóztatását tervezi a kormány. Az új adónemet 2008-tól vezetnék be, s nemcsak a lakosságot, hanem a vállalkozásokat is terhelné. Az adó alapja és mértéke még kérdéses.

Tóth Marcella

A kormány 2008-tól vezetné be az értékalapú ingatlanadót – derül ki a konvergencia programból. Az új adót a lakosságnak és a vállalkozásoknak egyaránt meg kellene fizetniük.

A korábbi tervek szerint az ingatlanadóval a megszűnő iparűzési adó miatti bevételkiesést pótolták volna. A konvergencia program is rögzíti azonban, hogy az Országgyűlés által a nyár közepén elfogadott törvénymódosítás alapján 2008-tól nem szűnik meg az iparűzési adó.
Az adó bevezetése egyelőre még csak terv szintjén körvonalazódott. Továbbra is kérdéses, milyen érték felett kell majd megfizetni az ingatlanadót, és mekkora lesz az adó mértéke.

Hasonló adónem egyébként már létezik Magyarországon. Az önkormányzatok közel fele most is vet ki építmény- és telekadót, ám főleg nem lakáscélú ingatlanokra. Az adó mértéke rendkívül széles sávban, négyzetméterenként ötven és ezer forint között mozog.
Korábban felröppent az a hír, hogy a 20-25 millió forint feletti értékű ingatlanokra vetnék ki az adónemet. Ebben az esetben az emberek több mint fele mentesülne a fizetés alól – mondta el érdeklődésünkre Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke. Ezen értékhatár alá esik ugyanis a falusi ingatlanok, a lakótelepi és a régi bérházakban lévő lakások többsége.

A szakember szerint az adó mértéke fél százalék lehetne, csakúgy mint a luxusadó esetében. A gyakorlatban ez úgy működhetne, hogy az ingatlanadó jogi értelemben általános lenne, de az alól egyszeri mentességet kapna mindenki. Azaz egy 20-25 milliós ingatlant le lehetne vonni az adó alapjából. Az adó kivetésénél használni lehetne a luxusadó rendeletet, ez alapján lehetne meghatározni az egyes ingatlanok értékét. Igaz ez még némi finomítást igényelne Vértes András szerint. Amennyiben ilyen formában valósulna meg az ingatlanadó, akkor az évente mintegy 100-150 milliárd forint bevételt jelentene az államkasszának.

A Magyar Ingatlan Szövetség (MAISZ) támogatja az ingatlanadó bevezetését – mondta el érdeklődésünkre Kispál Sándor a szövetség főtitkára. Hangsúlyozta: az ingatlanadó bevezetése előtt ki kell dolgozni a technikai részleteket, rendbe kell tenni az ingatlan-nyilvántartást, meg kell határozni, hogyan zajlana az értékbecslés. Azt is meg kell oldani, hogy a szociálisan rászorultak mentesüljenek az adó megfizetése alól.

Az ingatlanadó sok országban elfogadott, Magyarországon azonban nincsen hagyománya – mondta el érdeklődésünkre Oszkó Péter, a Deloitte kiemelt adópartnere. A szakember szerint hosszú távon rosszat tenne a gazdaságnak, ha a vállalkozásokra a fennmaradó iparűzési adó mellett újabb elvonással nehezedne. Az egyre növekvő terhek miatt ugyanis Magyarország egyre rosszabb helyzetbe kerül a régiós adóversenyben.

A luxusadóról szóló törvény tavaly novemberi elfogadásakor a pénzügyi tárca még tízezer adóköteles lakóingatlannal és egymilliárd forintos bevétellel számolt. Ennek a felét a fővárostól várta. A jogszabályok szerint a luxusadót a százmillió forint feletti értékű, magánszemély tulajdonában lévő lakóingatlan után kell fizetni. Budapesten csupán négyszázan vallottak be ennél nagyobb értékű ingatlant, amelyek után eddig 49,5 millió forint adó folyt be a kasszába.

A fővárosi önkormányzat összességében mindössze 96,5 millió forintra számít ebből az adónemből. A luxusadóról szóló törvény szerint az adóévi adót két részletben, az önkormányzati adóhatóság határozatának jogerőre emelkedését követő 15 napon belül, legkorábban az adóév március 15-éig, illetve szeptember 15-éig kell megfizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!