Hírek

2006.08.25. 17:07

A miniszterelnöknek mennie kell

f.k.

Izraelben elképzelhető, hogy súlyos belpolitikai következményei lesznek a libanoni háborúnak. Az egyik napilap egy friss közvélemény-kutatást jelentetett meg, ami valóságos politikai földcsuszamlást sejtet. A megkérdezett izraeliek 63 százaléka szerint ugyanis Ehud Olmert miniszterelnök megbukott a háború irányítása során és be kéne nyújtania lemondását. Mindössze 29 százalék vélekedett úgy, hogy Olmertnek továbbra is irányítani kellene az országot.

74 százalék, vagyis több mint a résztvevők kétharmada Amir Perec hadügyminisztert is menesztené, csak 20 százalék szerint alkalmas továbbra is hivatalának viselésére. A többség, vagyis 54 százalék szerint Dan Haluc vezérkari főnöknek is távoznia kéne a háborús fiaskók nyomán. Haluc éppen csütörtökön ismerte be egy televíziós interjúban, hogy „súlyos hibákat követtek el a háború során.” Az izraeli katonatiszt konkrét példákat nem említett, de utalt arra, hogy a gond a kapott parancsok teljesíthetetlensége volt.

Hasonlóan komoly politikai következményekkel járhat Mose Kacav államfő ellen folytatott rendőrségi vizsgálat. A politikust szexuális zaklatás mellett még több rendbeli zsarolással és korrupcióval is megvádolták. Az államfőnek nincs mentelmi joga, ha bűnösnek találják, minden további nélkül felmenthetik hivatalából.

A legfrissebb adatok szerint Izrael népe erősen jobbra tolódott az utóbbi időben. Ha ma lennének a választások, a Likud 20 mandátumot kapna 12 helyett, Libermann jobboldali pártja pedig 17-et 11 helyett, míg Olmert centrista Kadima pártja 29 helyett mindössze 17 parlamenti helyet szerezne, a baloldali Munkapártnak pedig be kéne érnie 11 mandátummal a jelenlegi 19 helyett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!