Hírek

2006.07.24. 07:00

Tarlós: Demszky csak álmodozik

Tarlós István esélyei egy hónap alatt az egyik közvélemény-kutató szerint 6-7 százalékkal nőttek, s a III. kerületi polgármester immár komoly ellenfele lett Demszky Gábornak.

Dalia László

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A főváros vezetőinek nem koncepciója, hanem álmai vannak –fotó: Darnay Katalin
[/caption]– Egy hónapja jelentette be, hogy pályázik a főpolgármesterségre. Most is ugyanolyan elszánt?

 – Jó a csillagok állása, vagyis jobb a helyzet, mint gondoltam. Az egyik közvélemény-kutató szerint az utóbbi másfél hónapban 6-7 százalékkal emelkedtek az esélyeim, míg Demszky Gáboré 9 százalékkal csökkent. Hízelgő tendencia.

– Volt egy kulcsmondata a minap, miszerint a várospolitika nem arról szól, hogy párttagkönyvek csapnak össze párttagkönyvekkel.

– A polgármestereket arra választják, hogy a várost működtessék. Nálunk Óbudán szocialista és szabad demokrata alpolgármester is van, s ragyogóan összedolgozunk.

– Demszky Gábor szerint azért van szocialista és szabad demokrata alpolgármester, mert ilyenek az erőviszonyok.

– Ez sem így van, a szabad demokrata képviselők ahhoz túl kevesen vannak, hogy alpolgármestert jelöljenek. Sajnos hiába igyekszik a főpolgármester úr, a dolog úgy áll, ahogy én mondom. Az nem megoldás, hogy az ellenzéki javaslatokat tárgyalás nélkül visszadobják, ahogy az a fővárosban történik. Ez majomszerű utánzása a parlamentnek. A szocik szerint is lehetne másként vezetni a várost.

– Úgy tartják, hogy ön az egyik legsikeresebb polgármester, ám más egy világvárost vezetni.

– Persze más egy kerület, de a budapesti kerületek felérnek egy nagyvárossal. Óbudánál például csak négy város, Debrecen, Miskolc, Pécs és Szeged nagyobb. S amit a III. kerületben elértünk, az Budapesten sem lehetetlen.

– Évek óta harcban áll néhány polgármester Demszkyvel, köztük ön is. Viszont minden másképp lesz, ha átül a főpolgármesteri székbe?

– Demszky nem volt képes maga mellé állítani a kerületi polgármestereket, igaz, nem is nagyon akarta. Ez volt a legnagyobb tévedése. Nem ostorozom, ő a legnagyobb kárvallottja. Én a kerületi polgármesterek közül való vagyok, s más kapcsolatot fogok velük kialakítani. Úgy nem lehet dolgozni, hogy évente kétszer beszélünk, az orrunk alá dug valami sosem látott papírt, hogy írjuk alá.

[caption id="" align="alignright" width="260"] Az egyik közvélemény-kutató szerint az utóbbi másfél hónapban 6-7 százalékkal emelkedtek az esélyei, míg Demszky Gáboré 9 százalékkal csökkent - fotó: Darnay Katalin
[/caption]– Taktikailag talán nem volt valami szerencsés, hogy Pesty Lászlót kérte fel kampányfőnöknek, aki a választások előtt egy Gyurcsány-ellenfilmet készített. Így ugyanis sok baloldalit eltántoríthat.

– Én nem is láttam azt a filmet, de hát nem ezért kértem fel, hanem a régi ismeretség alapján. Én még ’89-ből, a Fekete Dobozból ismerem Pestyt.

– Szereti, ha azt mondják, hogy rendpárti?

– Nincs ezzel semmi gond, de sokan félreértik, ezért mostanában inkább a rend szeretetéről beszélek. A szocik is ugyanazt mondják, hogy a szórakozóhelyeken legyenek biztonságban a fiatalok, a közterületeken is állítsuk vissza az európai állapotokat. A graffitit például a fővárosban a népi művészet egyik formájának tekintik, én a károkozás minősített esetének. S a szemetelés is mintha személyiségi jog lenne. Engem még liberálisok is szoktak dicsérni, hogy Óbudán kevés a szemét. Az engedély nélküli plakátragasztók ellen csak két kerület lépett fel, az egyik Óbuda. A kutyákat én is szeretem, a kutyaürüléket viszont nem tűröm el a játszótereken és másutt sem. Hajléktalan-ügyben úttörők voltunk, nálunk van a Máltai Szeretetszolgálat központja. Ám nem vagyunk farizeusok, a város rendeltetésszerű használatát nem akadályozhatják meg, tehát szállást, étkezést, gyógyszert kell nekik adni, de nincs helyük az aluljárókban és pályaudvarokon.

– Budapest több sebből vérzik, a minap a főépítész is azt mondta, a millenniumi városrész, a magasházak, a Kálvin tér, szóval majd minden problémás ügyben átnyúltak a feje fölött. Ön milyen Budapestet álmodna?

– Tudja, mi a legnagyobb baj? Hogy a főváros vezetőinek nem koncepciója, hanem álmai vannak. A Podmaniczky-terv nagyon szép, de egyszerűbb és sürgősebb kérdések foglalkoztatják a pestieket. S hol van a fedezete, amikor a kormány már azon gondolkodik, hogy a 4-es metró pénzügyi forrásait is átcsoportosítja? A Podmaniczky-terv középtávon is a mesék világába való. A főépítész panaszait viszont nem tudom komolyan venni. Hiába felkészült szakmailag, kerüli a konfliktusokat, és mást mond a beruházóknak, mást a Zuhanyhíradóban és mást a Magyar Nemzetben. Az ilyen ember ne vállaljon hivatalt.

– A főváros egyik leggyengébb pontja a BKV, amely naponta szerepel a hírekben. Mit kezdene vele?

– A BKV a paródiák világába tartozik. Kétévenként elképesztő deficitet halmoz fel, a főpolgármester megvágja az aktuális kormányt, és másnap minden megy tovább, se személyi váltás, se átszervezés. Ott valami nagyon nem stimmel. Ha én leszek a főpolgármester, kiderítem, miért nem működik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!