Hírek

2006.07.20. 19:40

Tandíjért cserébe ingyen sört!

„Legyen tandíj, de akkor adják ingyen a sört!” – kiabálta egy szakállas fiú a miniszterelnök és minisztere felé, természetesen „A FER nem fair, nem kell” feliratú pólóban. „Ki törődik Kovács Pisti tandíjával?” „Három gyerek, három diploma, 2,8 millió.”

Fónai Imre

Ilyen feliratú táblákkal fogadták Gyurcsány Ferencet és Hiller Istvánt csütörtökön Zamárdiban, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján, az EFOTT-on.

Egyetemisták és főiskolások százai aszalódtak a sátorban, miközben a kormányfő és szaktárca vezetője egy másik, hasonlóan forró sátorban egyeztetett Ekler Gergellyel, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökével – mint kiderült, hasztalan. „Abban egyetértés van köztünk, hogy a felsőoktatás reformját tovább kell vinni – tájékoztatta a sajtót az egyeztetés után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. – A fejlesztési részhozzájárulás, ha úgy tetszik, a tandíj ügyében azonban továbbra sincs. A kormány elfogadásra javasolja ezt hétfőn a parlamentnek.”

Kitörő taps és óváció fogadta, amikor a sátorban Ekler Gergely bejelentette: amennyiben az országgyűlés a tandíj bevezetéséről dönt, a HÖOK megkezdi egy őszi demonstráció szervezését. Hiller István kulturális miniszter egy, a hallgatóság soraiból érkező kérdésre azt válaszolta: ha ma lenne egyetemista, egyetértene a részhozzájárulás fizetésével. Kinevették. Biztatót azonban nem mondott nekik: „Kitartunk a törvényjavaslat mellett, nem vonjuk vissza. Ha vita van, azt vállaljuk” – közölte.

Ekler Gergely, a HÖOK elnöke azt vetette a vendégek szemére: elmaradt az előzetes egyeztetés, nem is beszélve a hatástanulmányokról. „Fordítva ülünk a lovon – vélekedett. – Egy hamarjában összeütött törvényjavaslat kevés, egy ilyen éles szikemetszést alapos előkészítésnek kellett volna megelőzni.” Gyurcsány Ferenc is megerősítette: a kormány hajthatatlan. Ki is sípolták, fülsiketítően.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!