Hírek

2006.07.06. 19:18

Összehangolt ellenőrzések az építkezéseken

Összehangolt ellenőrzést tartott az APEH és az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) a Balaton déli partján Siófokon és környékén. Az APEH ellenőrei három építkezésen vizsgálódtak, az akció során 127 munkavállalót ellenőriztek. Közülük csupán két dolgozó szabályszerű foglalkoztatását tudták megállapítani a revizorok.

B. K.

Az OMMF ugyanebben a két napban összesen hetven céget vizsgált, s 43 százalékuknál állapítottak meg fekete foglalkoztatást. Összesen hetven munkavállaló szabálytalan foglalkoztatását sikerült bizonyítani. Az ellenőrzés során két cégről megállapították, hogy hivatalosan nem létezik. Három vállalkozás tevékenységét a súlyos jogsértések miatt tizenkét napra felfüggesztették – derült ki a két hivatal tegnapi közös tájékoztatóján. „Több helyen eltűntek a munkások, mire a felügyelők odaértek. Vélhetően gyorsan terjedt az ellenőrzések híre a környéken. Ezekre a helyekre mégegyszer visszamennek az APEH és az OMMF revizorai” – közölte Juhász István, az adóhivatal elnökhelyettese.

Az építőiparban is egyre inkább terjed az Alkalmi Munkavállalói Könyv használata. A vizsgált esetek hatvan százalékában azonban ezt sem szabályszerűen használják. A leggyakoribb szabályszegés, hogy a könyv nincs vagy nem megfelelően van kitöltve, illetve nincs a helyszínen – mondta el Papp István, az OMMF elnöke.

A főfelügyelőség elkészítette első féléves mérlegét is. Eszerint június végéig a vizsgált cégek mintegy kilencven százalékánál tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot. Összesen 21 ezer főnél súlyos szabálysértést állapítottak meg. Ebbe a körbe tartoznak a feketemunkások is. Összesen 5405 esetben szabtak ki bírságot mintegy 2,2 milliárd forint értékben.

Az OMMF szakemberei vizsgálták a munkabiztonságot is, ezen a területen is az ellenőrzések több mint kilencven százaléka tárt fel valamilyen jogsértést. Az első félévben mintegy tízezer munkahelyi baleset történt, ebből 41 volt halálos – tette hozzá a Főfelügyelőség elnöke. A jogsértések kiemelkedően magas száma elsősorban arra vezethető vissza, hogy mostanra a hatóságok célzottan ellenőriznek bizonyos területeket, ahol a legtöbb szabálysértésre lehet számítani.

A Vám- és Pénzügyőrség is megkezdte a fokozott ellenőrzéseket a turisták által látogatott helyeken. Elsődlegesen az alkohol- és a cigarettaforgalmazás szabályainak betartását vizsgálják. Próbavásárlásokkal ellenőrzik a készleten lévő jövedéki termékek származását, a zárjegyek, adójegyek meglétét. Emellett mintát vesznek az alkoholtermékekből. Ennek célja, hogy kiszűrjék az illegális, valamint az egészségre ártalmas készítményeket, s felderítsék az azokat forgalmazókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!