Hírek

2006.07.11. 13:48

Október 1-jén lesz az önkormányzati választás

Október elsején újra az urnákhoz járul az ország, de még nem tudható hány képviselőre szavazhatunk mert egyelőre elbukott az önkormányzatok reformja

BAMA

Sólyom László köztársasági elnök október elsejére tűzte ki a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek általános választását.

Az államfő az önkormányzati választások időpontjáról június elején egy televíziós interjúban azt mondta: az alkotmányosan lehetséges legkorábbi időpontra kitűzi a választásokat. Sólyom László megjegyezte akkor azt is: ha az önkormányzati választásokat egyszerre rendeznék meg az országgyűlésivel, vagy félidőben tartanák, még mindig jobb lenne, mint a mostani, néhány hónappal elcsúsztatott időpont.

A parlamenti pártok – nyilatkozataik alapján – már korábban is úgy vélekedtek, hogy a köztársasági elnök október elsejére fogja kitűzni az önkormányzati választásokat.

Bár a kormánypártok úgy próbálják beállítani, hogy a Fidesz nem támogatta az önkormányzati képviselők létszámának csökkentését, a párt újra benyújtja a szocialistákénál radikálisabb létszámcsökkentési javaslatát – közölte Répássy Róbert.

Felére csökkentené a megyei önkormányzati képviselők létszámát a Fidesz, és ez irányú javaslatát kedden önálló képviselői indítványként nyújtja be a parlamenthez – közölte Répássy Róbert frakció-vezetőhelyettes az MTI-vel. A politikus utalt arra, hogy előző nap az Országgyűlés elvetette a kormány azon javaslatát, amely szerint a megyei önkormányzatok képviselőinek száma 20 százalékkal, egyötödével csökkent volna, de nem egyenletesen, hanem differenciáltan.

 –"Mi a szavazás során tartózkodtunk – idézte fel Répássy, aki azzal indokolta döntésüket, hogy a kormányzati indítványnál radikálisabb létszámcsökkentést javasoltak. Mint elmondta, a Fidesz korábban beterjesztette módosító indítványát a megyei önkormányzati képviselők számának felére csökkentéséről, de elképzelésük hétfőn nem kapott többséget a parlamentben, ezért döntöttek úgy: ismét benyújtják javaslatukat, ezúttal önálló képviselői indítványként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!