Hírek

2006.07.19. 13:53

Művi meddővé tétel: indokolt lehet a 18-nál magasabb életkor

Az MSZP jogi és közigazgatási tagozata szerint indokolt lehet 18 évnél magasabb életkorhoz kötni a művi meddővé tétel elvégzését, de a beavatkozás nem köthető a megszületett gyermekek számához.

BAMA

Bárándy Gergely, a jogi és közigazgatási tagozat elnöke szerint a beavatkozás elvégzéséhez szükséges életkor meghatározásához széleskörű társadalmi, szakmai egyeztetésre van szükség, figyelembe kell venni az orvostudomány, a jogtudomány, a társadalmi szervezetek véleményét, továbbá a nemzetközi gyakorlatot. Az MSZP jogi tagozata meggondolásra ajánlja a jogalkotónak, hogy az új szabályozás a mostaninál szélesebb körű felvilágosításhoz kösse a beavatkozás elvégzését. A tagozat szerint az is megfontolandó, hogy a korábbinál hosszabb várakozási időt határozzanak meg annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek a megalapozatlan, átgondolatlan döntések.

Az Alkotmánybíróság (Ab) tavaly novemberben hozott határozatában megsemmisítette az egészségügyi törvény azon rendelkezését, amely szerint a művi meddővé tétel családtervezési célból a 35. életévét betöltött, vagy három vér szerinti gyermekkel rendelkező személynél végezhető el. Az Ab döntésének értelmében júliustól bárki, aki elmúlt 18 éves, kérheti a művi meddővé tételt családtervezési célból.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!