Hírek

2006.07.03. 17:25

Miskolci jégeső: nem nyomoz a rendőrség

Nem indít nyomozást a rendőrség abban az ügyben, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kezdeményezett rémhírterjesztés miatt azért, mert állítólag nevében valaki, vagy valakik azt híresztelték az elmúlt hét csütörtökén, hogy Miskolc felé hatalmas, vélhetően jéggel kísért vihar közeledik - tájékoztatta a rendőrség az MTI-t hétfőn.

BAMA

A miskolci rendőrkapitányságon tett feljelentést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese ismeretlen tettes ellen, aki miskolci közintézményeknél olyan bejelentést tett, amely álláspontjuk szerint "alkalmas volt arra, hogy az állampolgárok tömegét megtévessze, félrevezesse és ezzel pánikhelyzetet alakítson ki" - ismertette a beadványt Kompoltiné Jakab Ilona, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

A miskolci rendőrkapitányság a híradásokkal ellentétben nem rendelt el nyomozást rémhírterjesztés miatt, mivel a nyomozó hatóság elsődleges megállapítása szerint - a rendelkezésre álló adatok alapján - nem meríti ki a rémhírterjesztés a Btk. 270. paragrafusában megfogalmazott tényállását - tette hozzá.

A rendőrségnek a büntető eljárás alapján 15 nap áll rendelkezésére arra, hogy úgynevezett feljelentés kiegészítésben vizsgálatot folytasson annak megállapítására, történt-e bűncselekmény, vagy sem, terhel-e valakit büntetőjogi felelősség az eset miatt. Erre való tekintettel a nyomozó hatóság megvizsgálja a rendelkezésre álló adatokat, tényeket annak érdekében, hogy megállapítsa vagy kizárja a bűncselekmény gyanújának megalapozottságát.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az elmúlt hét pénteken tájékoztatta az MTI-t, hogy a katasztrófavédelem feljelentést tett ismeretlen tettes ellen rémhírterjesztés miatt, mert előző nap "valaki - visszaélve a szervezet nevével - arról értesítette Miskolc lakosságát, hogy délután nagy vihar várható".

Káli Sándor, Miskolc polgármestere szintén az elmúlt hét szombatján azt nyilatkozta az MTI-nek: "a felelősség az enyém, az előző hét tapasztalatai és a két évvel ezelőtti események alapján a lakosság értesítése, úgy vélem, indokolt". "Én kértem a kollégáimat arra, hogy időben értesüljön a lakosság a várható időjárási eseményekről, és hozza meg a kellő intézkedéseket" - mondta Káli Sándor. Hangsúlyozta, hogy a polgármesternek mint a helyi védelmi bizottság elnökének a feladata a lakosság tájékoztatása, illetve riasztása a települést veszélyeztető rendkívüli esetekről.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!