Hírek

2006.07.24. 07:00

Mi történik az örökhagyó adósságával?

Olvasónk idős édesanyja részletre vásárolta meg lakását az önkormányzattól. A hölgy arra kíváncsi, halál esetén a tartozást is örökli-e. S ha igen, hogyan kerülhetné ezt el.

BAMA

Az örökhagyó halálakor nemcsak annak vagyona, de az őt terhelő adósság is az örökösre száll. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet. A kedves olvasó azonban még édesanyja életében kifizetheti a lakás árából fennmaradt összeget. Bemehet az önkormányzathoz, és közölheti, hogy átvállalja a tulajdonostól a terhet. Saját megtakarított pénzéből vagy felvett hitelből egyaránt megérheti ezt tennie. Másfél millió forint egyösszegű kifizetésénél ugyanis már komoly kedvezményt kaphat az ingatlan árából. Másrészt ha így jár el, akkor tehermentes lakást fog örökölni.

Számítson azonban rá, hogy édesanyja halálakor az ingatlan akkori teljes forgalmi értéke után kell majd örökösödési illetéket fizetnie. Ha viszont teher van a lakáson, annak összege a hagyaték értékét, ily módon az illeték mértékét is csökkenti. Ugyancsak megoldás lehet, hogy az édesanya még életében átruházza lányára a lakás tulajdonjogát. A holtig tartó haszonélvezetet és a lakhatást megtartva.

Ha az örökhagyónak cége, bt.-je vagy kft.-je is van, annak meg vagyona, illetve tartozása, akkor a társasági szerződéstől függ, hogy ez öröklődik-e. A szerződés ugyanis kizárhatja az öröklést. Amennyiben ez nincs így, a vagyon/tartozás az örökösre száll. Ha viszont csak tartozás van, és a szerződés kizárja az öröklést, az a hitelező pechje.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!