Hírek

2006.07.03. 06:32

Megtiltotta, hogy átcsatornázzak a telkén

Olvasónkat és a település többi lakóját az önkormányzat csatornázásra kötelezte. Az úr csatornája csak a szomszéd telkén vezethet keresztül. Ám az ebbe nem egyezik bele.

Rados Virág

Szolgalmi jogot kellene bejegyeztetni a szomszéd telekre – mondták a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában. Ebbe a szomszédnak muszáj beleegyeznie. Ráadásul, amint a kedves olvasó írja, a helyet általa felkért független szakértő vizsgálta meg. Egy tervezőmérnök pedig elkészítette a csatorna terveit. Mindez mintegy százezer forintba került. Az előzményekhez ugyanis hozzátartozik: a szomszéd korábban nem látta akadályát a szolgalmi jognak. Később gondolta meg magát.

A szituációban (mint mindig) először érdemes megegyezésre törekedni – tanácsolja az ügyvéd. A kedves olvasó felajánlhatja szomszédjának az ellentételezést. A szolgalmi joggal ugyanis valóban csökkenhet az ingatlan értéke. Az értékcsökkenést szakértővel felmérethetik, és az úr kártalaníthatja szomszédját. Vagyis kifizetheti a különbözetet.

Ám ha a szomszéd megmakacsolja magát, és nem lehet vele zöld ágra vergődni, nincs más lehetőség, mint a bíróság. A keresetlevél tárgya legyen: a bíróság ítéletével pótolja a szomszéd beleegyező nyilatkozatát. A polgári peres eljárás során független szakértő vizsgálja meg ismét, van-e más megoldás a csatornázásra. Olyan, amelyik ésszerű, tehát technikailag megoldható, és gazdaságilag sem irracionális, azaz anyagilag elfogadható. Amennyiben ilyen lehetőég, nincs a bíróság bejegyezteti a szolgalmi jogot a szomszéd telekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!