Hírek

2006.07.31. 05:56

Meg akarok szabadulni a cégemtől

Olvasónk kényszervállalkozó volt, de mostantól alkalmazásban dolgozhat. Nem kell tehát más számlaképesnek lennie. Cégét, egy bt.-t, meg akarja szüntetni.

Rados Virág

A megszüntetés kínálkozó módja a végelszámolás – mondták szakérőink. Vagyis a vállalkozás végleg elszámol azon szervezetek felé, amelyeknek esetleg tartozik.

Ahhoz tehát, hogy a cég megszűnjön, a cégbíróságnak törölnie kell azt a cégjegyzékből. Amit csak akkor tehet meg, ha a vállalkozásnak bizonyítottan nincs tartozása. Úgynevezett nullás igazolásokra van tehát szükség. Mégpedig azon szervezetektől, amelyekkel a vállalkozás mint pénzzel gazdálkodó társaság kapcsolatban állhatott. Az APEH-től, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától (VPOP) és a Fővárosi Önkormányzattól. Utóbbinak kellett ugyanis fizetni az iparűzési adót.

A végelszámoláskor az APEH revíziót (általános ellenőrzést) rendel el. Megszülettek-e a szükséges bevallások, rendben van-e a válallkozás adminisztrációja stb. A folyamat levezérlésében segíthet a könyvelő, de vannak cégek, személyek, akik a végelszámolást végzik, illetve erre szakosodak. Készüljünk fel rá, hogy a dolog nem két fillér. Sok intézkedéssel, pénzügyi tranzakcióval, adminisztrációval járhat. És ebből nekünk is ki kell vennünk a részünket.

A cégbíróságot pedig folyamatosan értesíteni kell, hogy hol tart a végelszámolás. Akad ugyanis olyan, amelyik évekig elhúzódik. Ha nem küldünk ilyen értesítést, rendbírsággal sújthatnak minket. Az pedig akár több százezer forintra is rúghat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!