Hírek

2006.07.12. 12:18

Már keresik Sólyom új jelöltjét

Már a napokban is folyik az új Legfőbb Ügyész jelölt keresése, miután Horányit nem szavazták meg a kormánypártok

mti

A köztársasági elnök már megkezdte azoknak a személyeknek a  kiválasztását, akik közül valaki legfőbbügyész-jelölt lehet majd - mondta Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke.

A köztársasági elnök a múlt hétfői sikertelen legfőbbügyész-választás után azonnal bejelentette, hogy új legfőbbügyész-jelöltet fog javasolni az Országgyűlésnek.

Wéber Ferenc hangsúlyozta, folyamatban van az új jelölt vagy  jelöltek keresése. Ez azonban "alapos és körültekintő tájékozódást igényel" - tette hozzá.

Mint mondta, a köztársasági elnök már megkezdte azoknak a  személyeknek a kiválasztását, akik közül valaki jelölt lehet majd. A sajtófőnök kiemelte azt is: a későbbiekben az államfő kikéri  szakmai szervezetek véleményét is a lehetséges jelölttel vagy  jelöltekkel kapcsolatban.

Wéber Ferenc közölte: az államfő továbbra is meg van győződve  arról, hogy Horányi Miklós minden szempontból, így szakmailag is alkalmas lett volna legfőbb ügyésznek.

A köztársasági elnök 2006. januárban, a Heti Válasz című hetilapnak adott interjújában elmondta, milyen kép él benne az  ideális legfőbb ügyészről: olyan ember, aki "kitűnően ismeri a büntetőeljárást és a büntetőjogot, akinek komoly ügyészi tapasztalata van, ellen tud állni a politikai nyomásnak, és kézben  tudja tartani az ügyészség szinte katonai szervezetét".

Az Országgyűlés múlt hétfőn szavazott úgy, hogy nem választja  legfőbb ügyésszé a köztársasági elnök jelöltjét, Horányi Miklóst, a  Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjét.

Sólyom László köztársasági elnök a titkos szavazás után azt mondta, alkotmányos és nem politikai kérdésnek tekinti a legfőbbügyész-jelölést, és fog találni olyan jelöltet, aki méltó a tisztség betöltésére, biztosítani tudja az ügyészség presztízsét, szakmailag megfelelő és garantálja a pártatlanságot.

A parlamenti pártok közül az ellenzék - a Fidesz, a KDNP és az  MDF - támogatta az államfő jelöltjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!