Hírek

2006.07.25. 17:10

Külföldön kártyával érdemes fizetni

A külföldi nyaralás alatt a kártyás fizetés a leginkább kifizetődő. Ha valaki automatából vesz fel készpénzt, annak igen magasak a költségei. Az sem mindegy, hogy melyik bank plasztiklapját használja.

Tóth M. – Lombos O. – Vincze N.

A külföldi nyaralás előtt nem árt utánajárni annak, hogy milyen díjakat kell fizetni bankkártya-használat esetén. Nem mindegy ugyanis, hogy a nyaralni vágyó külföldön automatából vesz fel készpénzt, esetleg fizetésre használja a plasztiklapot.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az Erste és az OTP külföldi bankjainak automatáiból kedvezőbb díjért vehetünk ki pénzt – feltéve, ha kártyánkat ezek a bankok bocsátották ki
[/caption]A külföldi készpénzfelvételnél az indulás előtti valutaváltás is kedvezőbb a magas tranzakciós díjak miatt. A külföldi készpénzfelvételnél a bankok általában a felvett összeg bizonyos százalékát számítják fel, plusz egy fix összeget, amelyet euróban vagy dollárban, esetleg forintban határoznak meg. Általában a legolcsóbb a bankkártyás fizetés, mert a pénzintézetek ezért – ugyanúgy, mint belföldön –, nem számolnak fel külön díjat. Sőt, az ilyenkor használatos devizaárfolyam kedvezőbb, mint a valutaárfolyam (előbbit a kártyás tranzakciók elszámolására használják, utóbbit készpénz átváltásakor).

Külföldi kártyahasználat esetén a tranzakció eredeti devizanemét a nemzetközi kártyaszervezet átváltja az általa alkalmazott árfolyamon a bank elszámoló devizanemére (ez VISA esetén dollár, MasterCard esetén euró). A bank a kártyatársaság által elszámolt devizaösszeget a feldolgozási napon érvényes devizaeladási vagy -vételi árfolyamon váltja át forintra. Ugyanígy számolják el a külföldi kártyás fizetést is.

A készpénzfelvétel díjai között igen nagyok a különbségek. Míg az egyik banknál 500 euró felvételekor 1500 forint a költség, addig egy másik hitelintézetnél ez az összeg eléri a 3000 forintot.

A K&H Banknál egy százalék és ezer forint a külföldi készpénzfelvétel díja. A Budapest Banknál a külföldi készpénzfelvételért egységesen 1500 forintot számítanak fel. A külföldi bankkártyás készpénzfelvétnél, illetve plasztiklapos fizetésnél az átváltás a terhelés napján érvényes bankkártya eladási árfolyamon történik. A Raiffeisennél egy százalékot és a bankkártya típusától függően négy eurót vagy dollárt számítanak fel, ha külföldön vesz fel valaki készpénzt. Az elszámolásánál az aktuális deviza vételi és eladási árfolyamot használják. A HVB Banknál egy százalékot és három dollárt számítnak fel, ha az ügyfelük készpénzt vesz fel külföldi automatából. Az elszámolás pedig ennél a pénzintézetnél is a terhelés napján érvényes devizaárfolyamon történik.

Némiképp jobban járhatnak az OTP és az Erste Bank ügyfelei, mivel ők a bankcsoport tagjainál kedvezőbb feltételekkel vehetnek ki készpénzt külföldön. Az OTP Bankcsoport által üzemeltett ATM-eknél a készpénzfelvétel díja egy euró, míg az egyéb külföldi automatából három euró, plusz egy százalék. A csoport bankjait a következő országokban találhatóak: Szlovákia (OTP Banka Slovensko), Bulgária (DSK Bank), Románia (RoBank) és Horvátország (Nova Banka).

Az Erste Banknál a külföldi bankautomatából történő készpénzfelvétel díja jelenleg betéti kártyák esetében 1000 forint és 1,5 százalék, míg hitelkártyával 400 forint és 2,5 százalék. Az Erste Bank Csoport ATM-jeiből felvett készpénzt kedvezőbb díjjal terhelik, mint az egyéb külföldi ATM-készpénzfelvételt. Ausztriában (Erste Bank der Österreichischen Sparkassen AG), Szlovákiában (Slovenská Sporitelňa), Csehországban (Česká Spořitelna), Horvátországban (Erste Bank Croatia) automatáiból lehet kedvezményesen, betéti kártyáknál 300 forint és 1,1 százalék tranzakciós díjért készpénzt felvenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!