Hírek

2006.07.09. 16:32

Katasztrófa fenyeget Gázában

Izrael nem alkuszik: amíg nem szabadul ki az izraeli katona addig a hadműveletek folytatódnak

F. K.

Izrael folytatja hadműveleteit – utasította vissza a palesztin vezetés fegyverszüneti kérését Ehud Olmert izraeli miniszterelnök. „A hadjáratnak nincs menetrendje, addig tart, amíg a palesztinok szabadon nem engedik a múlt hónapban elrabolt izraeli katonát, és abba nem hagyják az izraeli települések elleni rakétatámadásokat" – jelentette ki a politikus.

Kofi Annan az ENSZ főtitkára közben felszólította a zsidó államot, hogy engedjen szabad utat a segélyszállítmányoknak a Gázai övezetbe. A főtitkár szerint humanitárius katasztrófa fenyeget Gáza városában, miután az izraeli légierő június végén megsemmisítette a város egyetlen erőművét és így mintegy egymillió palesztin maradt áram nélkül. "Ennek kiszámíthatatlan hatása van a kórházakra és más egészségügyi intézményekre, amik csak két hétre elegendő energiával rendelkeznek" – mondta vasárnap Kofi Annan. Az Európai Unió is felszólította Izraelt, hogy vonja ki csapatait a Gázai övezetből.

A harcok ennek ellenére tegnap is folytatódtak. Izraeli csapatok visszavonultak Gáza északi részéből, csapást mértek viszont a palesztinokra az övezet keleti határán. A támadásokban két palesztin vesztette életét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!