Hírek

2006.07.20. 17:56

Kánikulától szenved Európa nagy része

Nyugat-Európában napok óta tart a rendkívüli hőség. Belgiumban a kánikulai meleg 60 esztendős rekordot döntött meg, a hőmérséklet megközelítette a 38 fokot.

Cs. E.

Nagy-Britanniában is megdőlt a júliusi melegrekord: a szigetországban Londontól délre 36,3 fokot mértek, erre csaknem egy évszázada nem volt példa. Franciaországban eddig 9 ember életét követelte a hőség, az áldozatok nagy része az ország déli részén vesztette életét. A hatóságok mozgósították az illetékes szolgálatokat, hogy elkerüljék a három évvel ezelőtti helyzetet, amikor 15 ezren haltak meg a hőhullám következtében. Az Egyesült Államok észak-keleti részén több helyen 38 fokot mértek, eddig 12 ember halálát írják a hőség számlájára.

Budapesten csütörtökön ismét hőségriadót rendeltek el. A közterület-fenntartó 2x12 órás műszakban éjjel-nappal hűti Budapestet. A társaság 25-30 locsolóautóval mossa nappal a lakótelepeket, a sűrű lakott városrészeket, éjjel pedig a fő- és tömegközlekedési úthálózatot. Műszakonként 1800-2800 köbméter vizet használnak fel. A melegben az útburkolat 60-70 fokra is felhevül, a forróságot az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik, így csökkentve a lakosság hőérzetét. A víz leköti a port és a polleneket is, amivel az allergiás panaszok is enyhíthetők.

Több áram fogy a kánikulában

A szokásosnál mintegy nyolc százalékkal több áram fogy Magyarországon, amióta napközben 30 foknál melegebb van, korlátozásra azonban nem kell számítani. Egyelőre nincs szó csúcsfogyasztásról, nyáron mindig megnő az áramszükséglet a légkondicionálók miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!