Hírek

2006.07.01. 15:37

Gyurcsány: hat szempont a reformokhoz

Hat szempont érvényesítését nevezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton annak feltételeként, hogy Magyarország a régió legerősebb országa legyen. A politikus az MSZP országos választmányának budapesti ülésén beszélt.

BAMA

A kormányfő szerint a fenntarthatóság, a hatékonyság, az igazságosság, a teljesítmény ösztönzése, a szolidaritás és a fejlesztések szükségesek a reformok megvalósításához. Mind ehhez bátorság is kell. A felsoroltak megvalósítása konfliktusokkal, nehézségekkel jár - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

[caption id="" align="alignleft" width="240"] Nem folyhat ki vég és nyakló kezünk közül a pénz – fotó: Darnay Katalin
[/caption]Gyurcsány Ferenc szerint a fenntarthatóság hiánya minden mást veszélyeztet. Példaként említette, hogy az elmúlt négy évben a gyógyszerkasszára fordított összegek megduplázódtak, ha ez így folytatódik, akkor húsz év múlva az ország semmit mást nem tud fizetni, mint a gyógyszereket. Az energiaárak kapcsán megjegyezte: nem tud elképzelni olyan családot, amelyik kimegy a piacra, bevásárol, és amit vett, azt fél áron továbbadja. A szocialista politikus szerint ha kétszer annyiért vesszük a gázt, és kiderül, hogy ez tartós probléma, akkor az a felelőtlen, aki nem azt mondja, hogy hozzá kell ehhez nyúlni.

A hatékonyságra azért van szükség, hogy ne fizessünk többet, mint amennyit feltétlenül muszáj - folytatta a miniszterelnök. A kormánynak nem szabad megengedni, hogy "vég nélkül és nyakló nélkül" folyamatosan kifolyjon a kezünk közül a pénz. Ezért nem elég csak apró módosításokat tenni, hanem költségvetési plafonokat kell beállítani, tartalékokat kell képezni, negyedévente mérni kell, van-e túlköltés. Az igazságosság kapcsán azt mondta: az nem járja, hogy jelenleg a felsőoktatásban azok járnak költségtérítéses szakokra, akik nehezebb sorsú családokból származnak. Mint mondta, ezek a diákok annyi hátrányt hoznak otthonról, hogy a felvételinél nem tudnak megküzdeni a tehetősebb családból származó gyerekekkel.

A szolidaritás kapcsán a gázár támogatásával példálózott a miniszterelnök. Úgy fogalmazott, a mostani rendszer nem igazságos, változtatni kell rajta, mégpedig úgy, hogy azoknak kell több támogatást adni, akik igazán rászorulnak. Végezetül a források megfelelő felhasználását, a fejlesztések szükségességét hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!