Hírek

2006.07.27. 07:10

Cégalapítás ezer forintból

Jelenleg egyes tagországokban akár többezer euró is kerülhet az adminisztráció. Magyarországon nagyon alacsony az alapítás költsége.

B.K.

A jövőben akár ezer forintos törzstőkével lehet kft-t alapítani a mostani hárommillió forinttal szemben – áll az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) által készített javaslatban, mely várhatóan ősszel kerül a parlament elé. A javaslat célja, hogy segítse a hazai kisvállalkozások piacra lépést, gyorsabbá, egyszerűbbé és olcsóbbá tegye a cégalapítást. Ha idén ősszel elfogadják a javaslatot, akkor 2008 januárjától léphet életbe az új szabályozás.

„Az eddigi törzstőke-minimum nem váltotta be érdemi hitelezői, közérdekvédelmi funkcióját, a befektetők is adminisztratív teherként tartották számon” – emeli ki az IRM. A minisztérium szerint vannak más eszközei a hitelezők védelmének, például a cégadatok nyilvánossága vagy a kötelező taggyűlés összehívása.

„Teljes mértékben egyetértünk a tervezett változtatásokkal, az eddigi hárommillió forintos minimális törzstőkének még jelképes értéke sem volt. Sem a cégalapítást, sem a csalást nem akadályozta meg, mivel a cég alapítása után az alapítók akár másnap kivehették a törzstőkét” – mondta el lapunk kérdésére Kassai Róbert, az Ipartesületek Országos Szövetségének (IPOSZ) általános alelnöke.

A mostani módosító javaslat abban hozna még jelentős változást 2008-tól, hogy a cégbíróságoknak hét munkanap alatt be kellene jegyezniük a céget a mostani 15 illetve 30 munkanappal szemben. Kassai Róbert ezzel kapcsolatban elmondta: EU-irányelvben szerepel, hogy egy hét alatt lehessen bejegyezni új céget, ebbe az irányba próbál elmozdulni a mostani módosítás. Az alelnök fontosnak tartaná, hogy előbb-utóbb a cégalapítás költségei is egységesek legyenek az unióban.

Jelenleg egyes tagországokban akár többezer euró is kerülhet az adminisztráció. Magyarországon nagyon alacsony az alapítás költsége, ebből a szempontból jó úton járunk – tette hozzá. Szerinte hazánkban inkább az úgynevezett egyablakos rendszer bevezetését kellene elkezdeni, ugyanis most nagyon időigényes az új vállalkozások bejegyzése.  Kérdés, hogy a cégbíróságok fel vannak-e készülve a gyorsított eljárásra, a minisztérium szerint az elektronikus cégeljárás bevezetésével egyidejűleg megtörtént a cégbíróságok informatikai, technikai felkészítése, így ez nem okozhat problémát.

„Még egy változást szerettünk volna a törvényben az egyéni vállalkozók anyagi felelősségéről, ám ez végül nem került bele” – mondta el Kassai Róbert. Jelenleg az egyéni vállalkozók teljes vagyonukkal felelnek cégükért, ezt akarta az IPOSZ úgy módosítani, hogy a vállalkozó döntse el, vagyonának mekkora részét teszi kockára. Az alelnök szerint ez mindenkinek jobb lenne, mivel az üzleti partnerek tudnák, mekkora vállalkozással állnak szemben, a vállalkozó pedig nem veszítené el mindenét, ha esetleg csődbe megy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!