Hírek

2006.07.18. 16:37

A nyugdíjasok többsége elfogadja a megszorításokat

A nyugdíjasok nagy többsége megérti az egyensúlyteremtő program intézkedéseinek szükségességét - mondta Csákabonyi Balázs szocialista országgyűlési képviselő, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége elnökhelyettese kedden Budapesten. A Fidesz szerint a Gyurcsány-csomag igazi vesztesei a magyar nyugdíjasok.

BAMA

"Természetesen ennek nem tapsolnak (...), nem lehet azt mondani, hogy hurráhangulat uralkodott el a nyugdíjas társadalomban" - közölte a szocialista képviselő az egyensúlyteremtő intézkedésekről. Hozzátette: ugyanakkor a nyugdíjas társadalom nagy érdekvédelmi szervezetei megértik, támogatják és szükségesnek tartják az egyensúlyteremtő intézkedéseket, de a nyugdíjasok szeretnék az átmeneti nehézségeket minél gyorsabban megélni. Csákabonyi Balázs elmondta, a kormányzat nem szünteti meg a 13. havi nyugdíjat, megvalósítja a nyugdíjkorrekciós programot és változatlanul hagyja a nyugdíjemelés rendszerét.

Aszódi Pál, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint a Gyurcsány-csomag igazi vesztesei a magyar nyugdíjasok, mert a kormány intézkedései súlyosan érinti őket. Az ellenzéki képviselő közleménye szerint a nyugdíjasok havi kiadásaik 35-38 százalékát élelmiszerekre fordítják, így az áfa középső kulcsának 15-ről 20 százalékra emelése, valamint a víz- és csatornadíjak emelkedése miatt havi több ezer forinttal növekednek kiadásaik.

Aszódi Pál közölte: a gázár 30 százalékos emelése ellenére a kormány nem tervez a nyugdíjasoknak kompenzációt, mert az ő éves fogyasztásuk 1.500 köbméter alatt van. Az elektromos áram 14,5 százalékos növekedését is nehezen viseli a nyugdíjas társadalom - fűzte hozzá.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!