Hírek

2006.07.19. 16:17

A legnagyobb kitelepítés a világháború óta

Hat évtizede nem volt példa a civil lakosság ilyen méretű evakuálására, mint ami most Libanonból folyik. Izrael a Hezbollah teljes megsemmisítésre törekszik.

Csák Elemér

Magyarország bejrúti nagykövetségén szerdán délután már csak egy család várt hazautazásra. Polgár Viktor külügyi szóvivő lapunkat úgy tájékoztatta: további jelentkezőket várnak a képviseleten, s egyelőre összesen 15 magyar, illetve libanoni származású hozzátartozó készül Budapestre repülni; erre valószínűleg a szerdán induló MALÉV-géppel lesz lehetőség. Addig a nagykövetség gondoskodik szállásukról és ellátásukról.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Egész családok hagyják el Libanont
[/caption]Szerdán négyszáz utas érkezett Damaszkuszból Budapestre, három Malév-géppel reggel, sok csecsemő és gyermek is volt az utasok között. Egész családok hagyják el Szírián keresztül Libanont. A Malév úgy tájékoztatott, hogy 89 utasnak Budapest volt az úticélja, a többiek főleg Németországba tartanak. A nemzeti légitársaság szóvivője közölte: folyamatosan egyeztetnek a külképviseletekkel, és továbbra is indítanak mentesítő járatokat a térségbe, ha arra igény van. A Malév mindenkit elhoz Damaszkuszból, azokat is, akiknek a bejrúti járatra van jegyük. A légitársaság egy hete nem indít Bejrútba gépet, amióta Izrael elkezdte támadni Libanont.

Három, Libanonból kimenekített, külföldi civileket szállító hajó érkezett szerda reggel a ciprusi Limasszol kikötőjébe: a vízijárművek 1500, többségükben brit állampolgárt szállítottak el a háborús övezetből. Ezzel megkezdődött a kimenekítés első szakasza. A britek a következő napokban több hajót is küldenek a térségbe, hogy mindenkit — csaknem 5000 brit állampolgárt — elhozzanak a harcok által sújtott területekről. A Gloucester hadihajón a többi közt helikopter-leszálló is segíti a mentőakciót. A norvég kormány szintén hajóval hozza el állampolgárait Bejrútból Larnacába, míg a görögök fregattja 270 emberrel Limasszolban kötött ki.

Az Egyesült Államok is elkezdte kimenekíteni állampolgárait Libanonból: a limasszoli kikötőbe futott be szerdán a 750 utas szállítására alkalmas Orient Queen. Az USA számításai szerint 25 ezer amerikai van a háborús övezetben. A washingtoni külügyminisztérium bejelentette, hogy a menekülőkkel nem fizettetik ki az utazási költséget.

Bejrút kikötőjében jelenleg több mint húszezer ember vár evakuálásra. Külföldiek hasonló méretű kitelepítésére csak a 2. világháború során volt példa. A menekülők számát növeli, hogy sokezer kettős állampolgár is jobbnak látta elhagyni Libanont. Így például Kanadának és a Fülöp-szigeteknek 30-30 ezer jelentkező kitelepítésére kell számítania. A feladat végrehajtása érdekében a Földközi-tengeren 21 hajóból álló nemzetközi flotta van kialakulóban, köztük hadihajók, amelyeket katonai helikopterek is őriznek.

Izrael egy hetet kapott a Hezbollah felszámolására

Szerdán folytatódott Libanon bombázása, legalább negyvenen vesztették életüket. Lapértesülés szerint az Egyesült Államok egy hétre szabad utat adott Izraelnek, hogy felszámolja a Hezbollah libanoni szervezetét. Ez az oka, hogy az USA és Nagy-Britannia elengedi a füle mellett a tűzszüneti felhívásokat.

A szentpétervári G8 csúcsértekezleten Tony Blair brit kormányfő rábeszélte Kofi Annant: az ENSZ főtitkára javasolja, hogy a világszervezet csapatokat küldjön a libanoni határra. Blair hozzátette: semmiféle katonai akció nem vezet eredményre, ha Szíria nem vállal kötelezettséget a Hezbollah „terrorcselekményeinek” megakadályozására. A Hezbollah csak Damaszkuszra hallgat, a szírekre az oroszok tudnak nyomást gyakorolni — állapította meg a két politikus. Ami a térségbe küldendő csapatokat illeti, Blair úgy vélte: ha az izraeliek befejezik, csak ütközőzónára van szükség, ha a Hezbollah még harcol, le kell fegyverezni. A legelső, hogy az oroszok beszéljenek a szír elnökkel — hangsúlyozták.

A szentpétervári G8 csúcsértekezleten Tony Blair brit kormányfő rábeszélte Kofi Annant: az ENSZ főtitkára javasolja, hogy a világszervezet csapatokat küldjön a libanoni határra. Blair hozzátette: semmiféle katonai akció nem vezet eredményre, ha Szíria nem vállal kötelezettséget a Hezbollah „terrorcselekményeinek” megakadályozására. A Hezbollah csak Damaszkuszra hallgat, a szírekre az oroszok tudnak nyomást gyakorolni — állapította meg a két politikus. Ami a térségbe küldendő csapatokat illeti, Blair úgy vélte: ha az izraeliek befejezik, csak ütközőzónára van szükség, ha a Hezbollah még harcol, le kell fegyverezni. A legelső, hogy az oroszok beszéljenek a szír elnökkel — hangsúlyozták. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!