Hírek

2006.07.09. 07:00

A jog fegyverével a feketemunka ellen

Olvasónkat vagyonőrként alkalmazták álszerződéssel, 350 forintos órabérért, napi 14 órában. Több havi bérét nem fizették ki, ő pedig hiába veri emiatt az asztalt.

BAMA

Nem kell beletörődnünk a jogsérelembe – mondta Pappné dr. Márton Erika, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) felügyeleti főosztályvezető-helyettese. Hozzátette: ők azért vannak, hogy kivizsgálják panaszainkat. Ezt írásban kell bejelentenünk a foglalkoztatás helye szerint illetékes munkaügyi felügyelőségen. Budapesten az OMMF Fővárosi Felügyelőségen (1056 Bp., Bástya u. 35.). Kérésünkre nevünket titokban tartják.

A felügyelők kimennek a munkáltatóhoz, megvizsgálják, kiket alkalmaz, azok be vannak-e jelentve, és milyen szerződésük van. Mindkét féltől nyilatkozatot kérnek, s ha kell, szembesítik őket egymással. Amennyiben a munkáltatóra először bizonyítják rá, hogy több embert feketén dolgoztat, 50 ezertől 6 millió forintig terjedő bírsággal sújthatják. A fekete alkalmazás valós ténye akkor is bizonyítható, ha úgynevezett vállalkozói szerződést kötöttek velünk.

Ha kár ért minket, például nem fizették ki bérünket, a számunkra kedvező határozat birtokában érdemes a munkaügyi bíróságra mennünk. Az eljárás ingyenes, és ez esetben gyorsított. Két-három hónapon belül megszülethet az ítélet, amelynek nyomán a munkáltató köteles bennünket kártalanítani. Magyarországon ma sok szakmában elharapózott a fekete munka, a zsebbe fizetés gyakorlata. Ne engedjük ezt, mert akkor végképp kiszolgáltatottak leszünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!