2006.06.27. 07:00
Ellenőrzés vár a vendéglátósokra
A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal a fogyasztói jogok és „Magyarország jó hírének” érdekében szigorú ellenőrzésekbe kezd. Elsősorban a turistákat kiszolgáló éttermek, büfék és szállodák számíthatnak rapportra.
A nyári idegenforgalmi szezonban fokozott élelmiszer-ellenőrzésekre készülnek fel a hatóságok a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal vezetésével. Ez azt jelenti, hogy többek között a turisták által közkedvelt vendéglátóhelyeket ellenőrzik majd véletlenszerűen. Ide tartoznak a szállodák, éttermek, büfék, piacok, vásárcsarnokok, valamint a nagy élelmiszer-áruházak.
[caption id="" align="alignright" width="220"] A nyári időszakban a táborok, a bölcsődei és az óvodai konyhák, az üzemi étkeztetőhelyek is számíthatnak a fokozottabb ellenőrzésekre (képünk illusztráció)
[/caption]A hivatal főigazgatója dr. Szeitzné dr. Szabó Mária azt mondja, egy ország jó hírét az is meghatározza, hogy mit mondanak a konyhájáról. Nagyjából 50 ezer vendéglátóhely jelentős részét ezért július és augusztus között ellenőrzik. A főigazgató szerint az ellenőrzésre most azért van szükség, mert a nyári meleg kifejezetten kedvez a baktériumok szaporodásának. Ilyenkor az élelmiszerek gyorsabban romlanak, így megnő az esély egy esetleges ételmérgezésre is. „A meleg és a megnövekedett áruforgalom ráadásul túlterheli a hűtők kapacitását is, hiszen több mindent kell hűteni, mint amennyi hely van. Ráadásul nyári szabadságolások miatt a vendéglátásban is kevesebben dolgoznak többet, s ez is megnövelheti annak az esélyét, hogy az egészségre ártalmas, rossz minőségű élelmiszerek kerüljenek forgalomba” – hangsúlyozza Szeitzné. Az ellenőrzések során a hűtés mellett elsősorban az ételmérgezések megelőzését szolgáló higiénés rendszabályok betartását vizsgálják, és kiemelt figyelmet fordítanak az áruk eredetének és nyomon követhetőségének ellenőrzésére is. Ellenőrzik, hogy megfelelő-e az ártájékoztatás, a jelölés, a reklámozás, valamint próbavásárlással a mérések és kiszámolt árak pontosságát is.
Vannak olyan ételek, amelyekre különösen oda kell figyelni. A hivatal a kiemelten ellenőrzött termékek közé sorolja a közegészségügyi szempontból fokozott kockázatot jelentő élelmiszercsoportokat: húsokat, húskészítményeket, tejtermékeket, fagylaltokat, cukrászati és hidegkonyhai termékeket, a söröket és a jégkrémeket, valamint a friss zöldségek, gyümölcsök minőségét és növényvédőszer-maradék tartalmát is. A termékek minőségi és biztonsági jellemzőit helyszíni és laboratóriumi vizsgálatokkal egyaránt ellenőrzik.
Nemcsak a vendéglátósoknak kell „összekapniuk magukat”: a nyári időszakban a nyári táborok, bölcsődei, óvodai konyhák, üzemi étkeztető helyek is számíthatnak ehhez hasonló váratlan ellenőrzésekre. Ugyancsak kiemelten gyakori ellenőrzés lesz a nagy tömegrendezvények, például a Forma-1, vagy a Sziget Fesztivál ételt és italt árusító egységeiben. Az ellenőrzéseket a négy élelmiszer-ellenőrzésben érintett hatóság – az állategészségügyi, a közegészségügyi hatóság, a fogyasztóvédelmi és a növény egészségügyi hatóság – saját hatáskörének megfelelően, de összehangoltan végzi. Ezen belül sor kerülhet együttes ellenőrzésekre is, de látványos „kommandózás” helyett ezúttal az önállóan végzett ellenőrzések alaposságára, részletességére helyezik a hangsúlyt. Szeitzné hozzáteszi azonban, hogy indokolt esetben rajtaütésszerű közös akciók is várhatók, szükség esetén a rendőrség és a vám-és pénzügyőrség bevonásával. Egy évben egyébként három ilyen nagyszabású ellenőrzési akció van: húsvétkor, karácsonykor, illetve nyáron.
Nem európai az ivóvízellátás
Többek között az ivóvízjavító programok elmaradását is kifogásolja az a számvevőszéki jelentés, amely a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tevékenységét vizsgálta. A jelentés szerint hiába vállalta Magyarország az uniós csatlakozáskor, hogy 2006 végig több településen is lecserélik az ivóvízhálózatot, mindez határidőre valószínűleg nem valósul meg. Ennek oka, hogy nem állt rendelkezésre az uniós forrásokhoz szükséges önrész.Magyarországon két és fél millió ember – főként az észak- és dél-alföldi régióban – iszik olyan ivóvizet, amely nem felel meg az európai uniós előírásoknak. A természetes vízszennyeződés mellett az elöregedett, repedezett vezetékek felelősek a veszélyes anyagok – arzén, ammónia, vas – magas koncentrációjáért. A túl sok vas hányást, hasmenést, akár bélrendszeri megbetegedést is okozhat.
Magyarországon két és fél millió ember – főként az észak- és dél-alföldi régióban – iszik olyan ivóvizet, amely nem felel meg az európai uniós előírásoknak. A természetes vízszennyeződés mellett az elöregedett, repedezett vezetékek felelősek a veszélyes anyagok – arzén, ammónia, vas – magas koncentrációjáért. A túl sok vas hányást, hasmenést, akár bélrendszeri megbetegedést is okozhat. A nyári időszakban a táborok, a bölcsődei és az óvodai konyhák, az üzemi étkeztetőhelyek is számíthatnak a fokozottabb ellenőrzésekre (képünk illusztráció) -->